"Crna Gora ulazi u najdublju epidemiološku krizu"

Crna Gora ulazi u najdublju epidemiološku krizu od početka pandemije koronavirusa, saopštili su iz Komisije za zdravstvo Demokratske partije socijalista (DPS).Iz Komisije za zdravstvo te partije naveli su da je u Crnoj Gori aktivno 12.507 slučajeva COVID-a 19, najviše od početka pandemije.

Kako su kazali, samo u jednom danu, u subotu, registrovano je 1.839 novooboljelih, što je apsolutni rekord.

Crna Gora, država sa jedinim nevakcinisanim premijerom i ministarkom zdravlja koja obara sve rekorde, ulazi u najdublju epidemiološku krizu od početka pandemije. Kao da je bilo nedovoljno promašaja koji su u protekloj godini dolazili od Ministarstva, pa su ovu godinu počeli crnim rekordima”, rekli su iz DPS-a.Oni su kazali da je prema broju novooboljelih na dnevnom nivou Crna Gora na šestom mjestu u svijetu.

“U Evropi smo na drugom mjestu, poslije Grčke, sa porastom od 312 posto novooboljelih u odnosu na prethodnu sedmicu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u regionu najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na 100 hiljada stanovnika registrovana u Crnoj Gori.“Prema svim analiziranim parametrima, Crna Gora je među zemljama u svijetu koje su najteže pogođene pandemijom, a za to vrijeme ministarka zdravlja “revidira” već postojeće mjere na dvije sedmice. I obavezno – da se nikom ne zamjeri”, rekli su iz DPS-a.Prema njihovim riječima, ovih dana u zdravstveni sistem uvodi se još jedna opasna praksa.“Već smo imali slučajeve doktora koji su, iako pozitivni na koronavirus, nedopustivo i neodgovorno pregledali, ili operisali pacijente”, naveli su iz Komisije za zdravstvo DPS-a.Iz Komisije za zdravstvo te partije kazali su da ti slučajevi još nijesu ispitani i procesuirani, ali se, kako su rekli, sada ide u još drastičnije kršenje svih pravila i načela struke.

“U jednom domu zdravlja u Crnoj Gori doktorka, pozitivna na koronavirus, umjesto da je u izolaciji, ona danima radi, očito uz saglasnost nadležnih”, rekli su iz DPS-a.

To je, kako su naveli, vrhunac neodgovornog ponašanja, koje podliježe i krivičnoj odgovornosti.“Svi koji žale što su propustili da čuju obraćanje ministarke zdravlja povodom ovog slučaja ili crnih rekorda koje bilježimo ovih dana, mogu biti “relaksirani””, kazali su iz Komisije za zdravstvo DPS-a.Kako su naveli, predvidljivo i očekivano, takvo obraćanje je izostalo.“Ali zato već sjutra očekujemo da nas ministarka zdravlja, u poznatom maniru prebacivanja odgovornosti, "upozna” sa krivcem za ovakvo stanje”, navodi se u saopštenju Komisije za zdravstvo DPS-a.

Izvor: Rtcg