Hajdinaga: Kultura je osnov očuvanja identiteta jednog naroda

Promocija 23. broja časopisa za kulturu, književnost i nauku “KOD” održana je večeras u Kući Rista Ratkovića, u organizaciji Centra za razvoj i očuvanje kulture manjina Crne Gore i JU Ratkovićeve večeri poezije.

O časopisu su govorili dr Draško Došljak, Gazmend Čitaku, književnik i publicista, Kemal Musić, knjževnik i Gzim Hajdinaga, direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i odgovorni urednik “KOD-a”.

Ističući da su u ovom broju časopisa zastupljeni i autori iz Bijelog Polja, a da je obogaćen likovnim rješnjima crnogorskog i bjelopoljskog slikara Abaza Dizdarevića, Hajdinaga je kazao i da je Bijelo Polje adresa kulture i gostoprimstva. On je podsjetio da Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore radi ono zbog čega je i osnovan, te da je kao ministar u parlamentu branio zakon o pravima manjinskih naroda.

“Kroz taj zakon u Crnoj Gori formirana su tri značajne institucije, ne samo za manjine nego i za samu državu Crnu Goru. Formirani su nacionalni savjeti manjinskih naroda, Fond za manjine i Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina. Centar nije dostigao svij limit zbog čega je i formiran. Kultura je osnov očuvanja identiteta jednog naroda. Crna Gora ima čime da se hvali a specifičnost u Crnoj Gori jeste što jedna četvrtina broja stanovništva je u manjinskim narodima, i to je veliko bogatstvo, ali, siguran sam, da ono što pripada Centru nije dovoljno da bi se razvilo onako kako ja imam viziju da treba Centar da izgleda”, istakao je Hajdinaga.

Smatra da se jedna država može pohvaliti limitom svoje demografije onda kada su standardi i kultura manjinskih naroda na visokom nivou.

“A Crna Gora ima pravo da se ponosi i hvali pred Evropom, koja ponekad i artificijelno želi da imamo ono što mi imamo urođeno, jer ono što baštini u grupi od 25 posto ukupnog stanovništva jedne države, zavidni su nam i okruženje pa i dalje”, poručio je direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, i obećao podršku za sve što je vrijedno i što vraća u život ono što manjine donose ovoj državi.

Moderator programa bio je Edin Smailović, istoričar i pjesnik, a u  muzičkom dijelu programa nastupila je Anda Bushi Dizdarević.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić