Spreman za još jedan sastanak Beograda i Prištine, ako su strane spremne za sporazum

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ponovio je da je spreman da bude domaćin još jednog sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine ako dvije strane pokažu "iskrenu spremnost da postignu sporazum". Lajčak je sinoć u objavi preko svog Fejsbuk profila o aktivnostima prethodne nedjelje rekao da je ugostio glavne pregovarače Kosova u Srbije, u kako on vidi, "konačnoj rundi pregovora o propisima Kosovske centralne banke".

Akcija policije u bankama na sjeveru Kosova zaoštrava tenzije

Američko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je razočarano "što je Policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na sjeveru Kosova po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova", ocjenjujući da to zaoštrava tenzije, javio je kasno sinoć Glas Amerike."Pitanja u vezi s tim bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija.

Šefica diplomatije Kosova traži od Evrope da uspostave ZSO

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala saopštila je da je danas pismom obavijestila Savjet Evrope da Kosovo priprema nacrt statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu". Ovaj nacrt biće upućen na tumačenje Ustavnom sudu do kraja maja, piše portal Radija Slobodna Evropa.  Vlada je ranije priznala da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom postavljeno kao uslov za prijem Kosova u Savjet Evrope.