EPCG i Njemačka razvojna banka potpisali ugovor o ugradnji osmog agregata u HE Perućica

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Njemačke razvojne banke (KfW) potpisali su danas Ugovor o kreditu, vrijedan 40 miliona eura, čija namjena je finansiranje ugradnje agregata A8 u HE “Perućica” u okviru treće faze Projekta rekonstrukcije i dogradnje tog hidroenergetskog objekta.

“Kredit je obezbijeđen novim instrumentom koji je rezultat saradnje Evropske komisije i KfW-a, EFSD + garancijom (European Fund for Sustainable Development Plus), što je novost čak i za regionalne prilike. Rok otplate kredita je 15 godina sa uključenim grejs periodom od pet godina”, saopšteno je iz Elektorprivrede.

 Kako se navodi u saopštenju, ugradnja dodatnog, osmog agregata u HE “Perućica” samo je jedna od aktivnosti u procesu ozelenjavanja proizvodnog portfolija EPCG, odnosno dekarbonizacije crnogorskog elektroenergetskog sektora. Na ovaj način EPCG daje puni doprinos procesu dekarbonizacije, koji podrazumijeva izgradnju karbonski neutralnih izvora energije, poštovanje savremenih standarda u oblasti zaštite životne sredine i unapređenje konkurentnosti što je težnja svake odgovorne kompanije.

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, istakao je zadovoljstvo činjenicom da je nastavljena veoma plodotvorna saradnja sa KfW-om.

Izvor: RTCG

Foto: Borba