Šćekić: "Hrabro koračamo sa malim borcima putem njihovog izlječenja" (video)

Udruženje „Zagrli srcem-Martin i Andrija“ od svog osnivanja 2019. godine u kontinuitetu sprovodi aktivnosti koje se odnose na pomaganje djeci oboljeloj i izliječenih od kancera, ali i pružanju podrške njihovim roditeljima.

Kako je kazala u emisiji „Šta može NVO“ Radija Bijelo Polje  jedna od osnivačica tog Udruženja, Ivana Šćekić, iako nemaju stalni prihod sredstava, već isključivo funkcionišu uz pomoć prijatelja, donatora tog Udruženja, sva sredstva budu opredijeljena za djecu.

„Kako smo i ja i koleginica iz Danilovgrada Dijana Jelinić prošle kroz cijelu ovu priču oko liječenja djeteta, znamo u kom smjeru treba djelovati kada se uspostavi dijagnoza i kada sa krene sa liječenjem djeteta. Zato uz organizovanje donatorskih večeri krajem godine u Danilovgradu i u maju kod nas u Bijelom Polju, potrudimo se da uz neki zabavni program, obezbijedimo poklone za djecu i tako im na jedan način uljepšamo bar jedan dan“  istakla je Šćekić.

Ona je navela da svesrdno i koliko su u mogućnosti pružaju podršku i roditeljima sa psihološkim savjetima, ali i savjetima kako i na najbrži način doći do ljekara, nekog lijeka i slično.

„Kako u KCCG nema dječijeg onkologa, osim hematologa, ta djeca se šalju na dalje liječenje u Beograd, dok se adolescenti liječe na odjeljenjima za odrasle, što je neprihvatljivo, jer je neophodno organizovati odjeljenja za djecu i mlade, pa bih ovim putem apelovala još jednom na nadležna ministarstva da se ovako nešto i oformi“ istakla je Šćekić

Šćekić je istakla da imaju dobru saradnju sa sličnim Udruženjima iz Beograda i Stare Pazove uz čiju pomoć uspijevaju da pruže neku vrstu pomoći, ali, kako je kazala,  nerijetko i otputuju do Beograda da bi porazgovarali sa roditeljima i djecom.

Ovo Udruženje se uz skromne prihode trudi da obraduje mališanje u svakom smislu, pa su nedavno organizovali trodnevni izlet na Žabljaku, gdje su, kako je istakla, naišli na razumijevanje Opštine koja im je obezbijedila besplatan boravak.

„Ja bih se još jednom zahvalila tamošnjoj lokalnoj upravi koja je omogućila da budemo na izletu gdje su djeca i njihovi roditelji zbilja uživali, pa se nadamo da ćemo i ubuduće biti u prilici da iz svojih sredstava, koje ćemo nadam se obezbijediti putem projekta, sa kojim evo po prvi put apliciramo, biti u prilici da priuštimo neke izlete i odmor i djeci i roditeljima “ kazala je Šćekić i dodala da bez obzira na sve probleme sa kojima se suočavaju, to Udruženje uspijeva da hrabro korača sa malim borcima putem njihovog izlječenja.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

Video prenos: Ljilja Brajković