Smailović: "Na konkurse se prijavio priličan broj značajnih pjesničkih imena sa ovih prostora"

Rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju Edin Smailović sa puno posvećenosti i senzibiliteta prati sve što je u vezi bibliotekačkog posla, ali i književnosti, poezije, umjetnosti uopšte, pa se za njega može reći da je jedan od značajnijih poslenika kulture našeg grada.

Gostujući u emisiji “Strat Art” Radija Bijelo Polje, Smailović je ispričao da je trenutno angažovan na mjestima sekretara žirija za dodjelu značajnih poetskih i književnih Nagrada “Risto Ratković” i “Ćamil Sijarić” te da će uskoro u biblioteci osnovati odjeljene starih knjiga koje će, kako je kazao, biti propisno zaštićene.

“U fundusu biblioteke nalazi se značajan broj primjeraka stare i rijetke knjige, dakle to su knjige stare od sto godina i više i koje je važno zaštititi na adekvatan način tako da se nadamo da ćemo do kraja godine uspjeti da nabavimo tipske vitrine i da ćemo pored dječijeg odjeljenja i depoa, koje smo proteklih godina organizovali, imati i ovo gdje će građani moći da vide književno blago Bijelog Polja, ali najvažnije je da ono bude zaštićeno kako zakon propisuje” kazao je Smailović.

Osvrćući se na završene konkurse za dodjelu prestižne Nagrade “Risto Ratković”, Smailović je istakao da će se 50 knjiga poezije naći u konkurenciji, autora iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a dobitnik će biti poznat do kraja avgusta.

“Možemo biti zadovoljni pristiglim radovima, jer se prijavio priličan broj značajnih pjesničkih imena sa ovih prostora, tako da se može desiti da neko od njih i ponese ovu Nagradu, ukoliko se ne desi neko iznenađenje, za koje ja navijam, da pojavi neko nov, koji će biti neko otkrovenje, tako da ćemo pričekati da vidimo šta će žiri reći” kazao je Smailović.

On je kazao da je na konkurs za Nagradu „ Ratkovićevih večeri poezije” za pjesnike do 27 godina pristiglo 11 rukopisa potpisanih šifrom.

„Kada je u pitanju Nagrada Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina, žiri će donijeti odluku takođe do kraja avgusta, ali takođe, se nadamo da će ovaj konkurs otkriti neka nova imena iz svijeta poezije iz Crne Gore ili regiona “, kazao je Smailović.

Smailović je kazao da se uveliko priprema i dodjela nagrade za najbolji roman ili knjigu pripovjedaka “Ćamil Sijarić” koja je ove godine ustanovljenja.

“Za ovu nagradu je važno podsjetiti da se takođe odnosi na prostor Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a s obzirom da se radi o knjigama proze za koje žiriju treba puno više vremena da im se posvete i pročitaju, odlučili smo da selektori po državama predlože koje knjige treba da konkurišu za Nagradu. Tako imamo 17 knjiga gdje se nalaze najznačajnija prozna imena bivše Jugoslavije, a prije svega tu su Vladimir Pištalo, Vladan Matijević, Svetislav Basara, Balša Brković, Miljenko Jergović dobitnici svih snačajnih regionalnih nagrada, tako da možemo biti zadovoljni, ali i sigurni da će prvu Nagradu Ćamil Sijarić dobiti referentno književno ime” istakao je Smailović.

 On je dodao da će žiri do polovine oktobra saopštiti uži izbor dobitnika Nagrade, a da će se već u decembru znati ko će ponijeti prvu Nagradu Ćamil Sijarić koja će biti uručena 18. decembra na dan rođenja ovog velikog književnika.

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto I video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

Video prenos: Ljilja Brajković