Dr Kadić: Visoke temperature ugrožavaju zdravlje, savjetujemo dosta tečnosti i laganu ishranu

Usljed visokih, skoro tropskih dnevnih temperatura koje su  poslednjih dana prelazile 30 stepeni Celzijusovih, povećan je broj pacijenata u zdravstvenim službama sa simptomima mučnine, povraćanja, glavobolje, vrtoglavice, a dosta je pacijenata koji ljekarsku pomoć potraže i zbog uboda osa i stršljenova, kazao je dr Besim Kadić, specijalista opšte medicine i ljekar u Hitnoj službi.

Gostujući u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje, dr Kadić ističe da vrućinu teško podnose ne samo hronični bolesnici i starije osobe, već i potpuno zdrave i mlade osobe.

„Ljetnja žega nikome ne prija, pa tropske vrućine mogu da izazovu ozbiljne tegobe i kod potpuno zdravih osoba. Glavni neprijatelji našeg organizma su sunčanica i toplotni udar, koji mogu da ugroze život osobe, ako je dugo izložena suncu, pogotovo, ako su poglavina i potiljak otrkiveni. U tom slučaju visoke temperature povećavaju protok krvi kroz mozak, a zbog priliva krvi u tom dijelu, povećava se i zapremina mozga, tako da osobe osjećaju glavobolju, mučninu, povraćanje, izmaglicu, dijereju, odnosno, javljaju se ljekaru sa simptomima koji liče na neko prekomatozno stanje. Zbog toga savjetujemo svima da se klone sunca ukoliko su u prilici, a ako su prinuđeni da borave na otvorenom prostoru obavezno   nose šešire, sa velikim obodima, laganu, široku, pamučnu odjeću, da izumaju što više tečnosti, jer je tečnost ta koja pogoduje u ovim situacijama. Budući da  se gubi znojenjem  najbolje je piti vodu, ne preporučuje se uzimanje alkoholnih, gaziranih i pića koja sadrže kofein,  poželjno  je češće tuširanje, kako bi se spustila tjelesna temperatura, i jesti što više voća,povrća i lagane obroke“, naglašava dr Kadić.

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i tonska realizacija: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević