Kolić: Od početka godina Služba zaštite i spašavanja imala je više od 700 intervencija (video)

Od početka godine do danas pripadnici Službe zaštite i spašavanja imali su 743 intervenicije ukupno, od toga je 280 bilo šumskih i požara niskog rastinja“, kazao je, Edin Kolić, komandir Službe zaštite i spašavanja, gostujući u emisiji „Građanima u susret“ Radija Bijelo Polje.

„U tim požarima je bilo dosta lokacija gdje su bili ugroženi pomoćni i stambeni objekti, u nekim slučajevima su ti objekti izgorjeli, imali su totalnu štetu  ali srećom, bez ljudskih žrtava. Bilo je i dosta  zahtjeva za dostavom vode, godina je bila sušna sa malom količinom padavina, tako da smo u toku jednog dana u prosjeku imali od tri do pet intervencija, zavisno od situacije“, kazao je Kolić. Ističe da je u odnosu na prethodnu  malo veći broj intervencija jer je ranije počela požarna sezona, ali u suštini, to se odnosi na isto, jer broj intervencija nekad  manji a nekad veći.

„Intervencije su razne, učestvujemo i u poplavama, odronima, klizištima, udesima, spašavanjima, dostavama vode tako da, kad se sve to uzme u obzir i sabere, to bude isti optimalan  broj“, dodao  je Kolić. 

Kolić podsjeća da su i tokom grejne sezone česti požari na stambenim objektima prouzrokovani neočišćenim dimnjacima i kaminima i neispravnim električnim instalacijama, te apeluje na građane da ukoliko nijesu, očiste dimnjake i kamine i vode računa o ispravnosti elektro instalacija.

On je i pohvalio rad Službe, a zadovoljan  je i doprionosom pripravnika i volontera koji su angažovani u Službi zaštite i spašavanja, jer su doprinijeli, pomogli i olakšali da  se  spriječi  veća šteta  a da vatrogasci  budu na visini zadatka.

Repriza emisije  “Građanima u susret” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Video prenos: Ljilja Rabrenović

Audio obrada: Sanida Kajević