Ona je vaše blago: Odrastanje pored sestre vas čini boljom osobom, potvrdili i naučnici

Ako ste odrasli uz sestru, sigurno niste uvijek bili sto posto srećni što je imate. Svađe sa sestrama su sasvim uobičajene, ali odrastanje uz nju ima svoje prednosti.

Istraživanje provedeno na Univerziteti Brigham Young otkrilo je da odrastanje uz sestru ili brata ohrabruje djecu da čine dobre stvari, budu bolje osobe i pomažu drugima. Zaključak naučnika na osnovu prikupljenih dokaza je da su ove osobine češće među osobama koje su odrasle uz sestru, bez obzira na razliku u godinama.

“Sestre sprječavaju usamljenost, krivicu i strah u adolescentskoj dobi. Nije važno je li sestra mlađa ili starija i kolika je razlika u godinama”, pojasnili su naučnici koji su posmatrali 400 roditelja koji imaju dvoje ili više djece u dobi od deset do 14 godina.

Jednim od mogućih razloga za ovakav rezultat smatraju sposobnost žena da više razgovaraju od muškaraca, što je posebno korisno ako postoji problem.

“Normalno je da se braća svađaju. Tako uče upravljati emocijama. Nedostatak privrženosti veći je problem nego česti konflikti”, kazala je Laura M. Padilla-Waker koja je vodila istraživanje.

Izvor: Kolektiv.me