Putin i el Sisi potpisali sporazum o partnerstvu

Predsjednici Rusije i Egipta, Vladimir Putin i Abdel Fatah el Sisi, popisali su danas sporazum o strateškom partnerstvu koji bi trebalo da poboljša trgovinu i druge veze dvije zemlje.

Sporazum je zaključen tokom trodnevne posete egipatskog lidera Rusiji.

Tokom današnjih razgovora s Putinom, el-Sisi je tražio od Rusije da vrati letove kao egipatskim ljetovalištima, koje je Moskva suspendovala poslije eksplozije bombe koju je Islamska država postavila u ruskom avionu u oktobru 2015. kada su iznad Sinaja poginule 224 osobe.

Letovi između Moskve i Kaira su obnovljeni u aprilu pošto su egipatski zvaničnici pojačali bezbjednosne mjere na aerodromu, ali su se otegli pregovori o vraćanju direktnih letova ka ljetovalištima na Crvenom moru.

Putin je poslije razgovora u Sočiju rekao da je s el-Sisijem razgovarao o tom pitanju i da su egipatski zvaničnici uradili "sve neophodno za povećanje bezbjednosti letova".

"Pokušaćemo da obnovimo čarter letove na tim rutama što prije", rekao je Putin.

Putin i el-Sisi su potpisali sporazum o partnerstvu i strateškoj saradnju za koji je egipatski predsjednik rekao da bi trebalo da "otvori novo poglavlje" u saradnji dvije zemlje.

Izvor:beta