Promovisana zbirka poezije "Opomene" Bogića Rakočevića

Povodom dana knjige i autorskih prava JU Ratkovićeve večeri poezije upriličila je promociju zbirke poezije “Opomene“ Bogića Rakočevića u Kući Rista Ratkovića.

Kako je kazao književnik i publicista Božidar Proročić, kroz “Opomene”, čitaoci se mogu susresti sa širokim spektrom emocija i stanja duha, od melanholije i kontemplacije, do nježnih izliva radosti i nade.On je dodao da je svaka pjesma u zbirci je “poput zasebnog univerzuma, đe  riječi plešu u ritmu srca i uma pjesnika, ostavljajući čitaoca da lutaa kroz lavirin misli i osjećanja”.

"Zbirka "Opomene” Bogića Rakočevića, sa svojih 69 pjesama, predstavlja bogatu paletu poetskih boja, autentičnosti i originalnosti. Ova zbirka ne samo da oslikava životna iskustva pjesnika, već i njegove duboke introspekcije i filozofska razmatranja. Rakočević je majstorski pretočio fragmente svojih životnih arabeski u stihove, kreirajući time djelo koje vibrira sa ljudskom suštinom i univerzalnim istinama. Pjesme su prožete refleksijama o prolaznosti, ljubavi, samospoznaji, i suštinskim vrijednostima koje čine temelj našeg postojanja. Rakočevićeva sposobnost da u svojim stihovima hvata efemerni trenutak, a potom ga proširuje u bezvremenske dimenzije, svjedoči o njegovoj vještini da u malom prepozna veliko i u ličnom vidi opšte” isakao je Proročić.

Edin Smailović je kazao da Rakočevićev stvaralački opus je u stvari priča o Crnoj Gori u zadnjoj četvrtini dvadesetog i prvoj četvrtini 21. vijeka.

“Smatram da je njegova poezija poprilično intimistička i napisana onako, kako ja to zovom, najdublje ja. To je poezija u kojoj se, autor ni malo nije trudio da se dopadne bilo kome, a to je, za crnogorske prilike, skoro pa nepostojeće” kazao je između ostalog Smailović.

Da je zbirka spoj novih i starih pjesama, kazao je autor, nazivajući knjigu hibridnom.

“Nakon deset godina u izdavaštvu Ratkovićevih večeri poezije objavljena je zbirka u kojoj sampored novih, uvrstio i neke starije pjesme koje su nastajale još osamdesetih godina.U to vrijeme sam napisao jedan cijeli ciklus pjesama, ali nijesam imao hrabrosti da ih objavim, zato što je to bila neka rimovana poezija pod nazivom “U lijepom haosu”.Slučajno sam prošle godine naišao na te pjesme i zaključio da one i nijesu tako loše, kako mi se činilo, pa su se našle u ovoj knjizi koja je hibridnog karaktera jer sadrži i te stare ali i nove pjesme” istakao je Rakočević.

Moderator promocije bio je Vojin Nedović, dok je poeziju čitatla Nikolina Barać.

Tekst i foto: Vanja Šabanović