Pavićević: "OŠ ‘Risto Ratković‘ od juna ulazi u jedan proces sveobuhvatne rekonstrukcije" (video)

Osnovna škola ,,Risto Ratković“ jedna je od najstarijih vaspitno obrazovnih ustanova u Bijelom Polju, osnovana davne 1964. godine i ove godine 1. juna proslaviće 60 godina postojanja.

Gostujući u emisiji “Riječ o školstvu” Radija Bijelo Polje, direktor te škole Sreto Pavićević je kazao da će 1. juna proslaviti jedan lijepi jubilej i kako je kazao, jedno lijepo vaspitno, obrazovno i životno iskustvo. Međutim, iako je škola do sada imala više adaptacija, Pavićević je najavio generalnu rekonstrukciju postojećih školskih paviljona.

“Od juna ulazimo u jedan process sveobuhvatne rekonstrukcije. Naime, ušli smo u projekat “Poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama”, u pitanju je partnerstvo Vlade Crne Gore i njemačke razvojne KFB banke. Rekonstrukcija podrazumijeva izmjenu kompletne elektro instalacije, zatim na oba paviljona biće urađena striropor fasada, dobićemo novu kotlaru i novo, ekološki prihvatljivije grijanje na pellet, biće zamijenjen dio stolarije, renovirani toaleti i prilagođeni za pristup osobama sa invaliditetom, zamijenjeno će bit i oko 200 kvadrata podnih površina, a riješićemo pitanje odvoda atmosferskih voda, tako da ćemo novu školsku godinu dočekati u potpuno rekonstruisanoj školi” kazao je Pavićević.

Pavićević je kazao da je škola, kada su tehnički uslovi u pitanju dobro opremljena i to najviše zahvaljujući Ministarstvu prosvjete , koji su kako je istakao, svakoj školi, pa i njihovoj, obezbijedili računarsku opremu, lap topove, projektore, televizore.

“Tako da sada možemo kazati da imamo odlične tehničke uslove za rad” dodao je Pavićević.

Ipak ono što ovoj školi nedostaje je fiskulturna sala, ali, kako ističe Pavićević i u tom smjeru su preduzeli korake.

“Urađen je projektni zadatak koji je proslijeđen resornom ministarstvu i mislim da će ovih dana biti raspisan konkurs za izradu projekta, a nakon toga možemo ići in a sledeći korak, a to je traženje sponzora. Ja sam optimista i smatram da u neko dogledno vrijeme možemo imati riješeno pitanje fiskulturne sale” kazao je Pavićević.

Planirana je adaptacija i područne škole u Pripčićima koja je sagrađena još 1946. godine, pa se direktor Pavićević nada da će se, uz novog investitora sa kojim je već u kontaktu, od juna krenuti sa gradnjom novog objekta.

Pavićević je istakao da je ponosan na uspjehe učenika, koji postižu zapažene rezultate na brojnim takmičenjima koja se organizuju u našem gradu i širom Crne Gore.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Video striming: Ljilja Brajković

Audio obrada: Sanida Kajević