Milano hoće da zabrani prodaju sladoleda, pice i hrane poslije ponoći

Poslije neuspjelog pokušaja 2013. godine, Milano ponovo pokušava da prekine prodaju sladoleda, pice i hrane noću - a lokalna vlada predlaže novi zakon koji bi mogao da stupi na snagu sljedećeg mjeseca.

Milano predlaže novi zakon o zabrani prodaje sladoleda poslije ponoći u nastojanju da zaštiti „mir“ stanovnika grada.

Za mnoge je sladoled kasno u noć dio italijanske kulture, ali to se kosi sa novim zakonom koji se uvodi u grad.

Gradska lokalna uprava je podnijela prijedlog zakona, a ako bude usvojen, prodaja sladoleda poslije ponoći mogla bi da bude zabranjena sljedećeg mjeseca.

Pokrivajući 12 okruga, prijedlog bi zabranio prodaju sve hrane za ponijeti, uključujući picu i piće poslije ponoći, u pokušaju da se suzbiju bučne grupe koje se okupljaju na ulicama italijanskog grada, držeći lokalne stanovnike budnima.

Marko Graneli, zamjenik gradonačelnika, kazao je da je cilj da se pronađe balans između druženja i zabave, ali i mira i spokoja stanovnika. Prijedlog bi bio na snazi od „sredine maja“ i trajao bi do novembra.

Počinjao bi u pola sata nakon ponoći radnim danima i 1:30 vikendom i državnim praznicima i primjenjivaće se za bašte na otvorenom samo u nastojanju da se ulice raščiste.

Građani imaju rok do početka maja da se žale i predlože izmjene zakona, piše Sky News.

Prijedlog bi se primjenjivao u sljedećim oblastima: Nolo, Lazzaretto, Melzo, Isola, Sarpi, Via Cesariano, Arco della Pace, Como-GaeAulenti, Porta Garibaldi, Brera, Ticinese, and Darsena-Navigli.

Međutim, ovo nije prvi put da Milano pokušava da zabrani prodaju sladoleda poslije ponoći.

Još 2013. godine, tadašnji gradonačelnik Đulijano Pisapija pokušao je da sprovede slične mjere, ali je to propalo poslije žestoke reakcije, uključujući i prijavu pokreta „okupiraj đelato“.

Nakon povlačenja gradonačelnik je kazao da ljudi mogu da jedu sladoled dan i noć, gdje god žele.

Izvor:RTCG

Foto: Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković