Rajnke: U Bijelom Polju ljudi žive u harmoničnoj zajednici, i podržavaju se međusobno (video)

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, koja je boravila u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti opštini Bijelo Polje, saopštila je, u intervjuu za Radio Bijelo Polje da je to bila veoma divna i dinamična posjeta. 

"Imala sam priliku da vidim, razgovaram i upoznam se sa dosta ljudi. Drago mi je da sam imala priliku da se susretnem sa gospodinom Smolovićem i razgovaram o divnom Bijelom Polju, njegovim mogućnostima, i programima koje grad podržava. Lično, mislim da postoji veliki potencijal na sjeveru Crne Gore. To je razlog zašto sam već dva puta putovala na sjever ovog mjeseca, posjetila sam i Pljevlja prije nekoliko nedjelja. Moj cilj je da se sretnem sa velikim brojem građana, lidera, običnih ljudi, da razumijem njihova gledišta i potencijal sjevera, koji je evidentan gdje god da odem’’, kazala je ambasadorka Rajnke. 

Ona je takođe saopštila da ekonomija ovdje ima mnogo mogućnosti koje je prepoznala i raduje se da podijeli njene opservacije sa američkim kompanijama koje su zainteresovane da posluju sa partnerima u Crnoj Gori.

"Bijelo Polje ima posebnu ulogu u konačnom pristupanju ove države EU’’, kazala je, između ostalog, Rajnke i dodala da ono predstavlja raznoliku zajednicu, različite etničke pripadnosti, jezike i ljude koji žive u harmoničnoj zajednici, i podržavaju se međusobno. 

U intervjuu za Radio Bijelo Polje ambasadorka Rajnke je saopštila i da se sastala sa predsjednicima Višeg i Osnovnog suda. Istakla je da Sjedinjene Američke Države mnogo rade posljednjih godina da pomognu Crnoj Gori na postizanju ciljeva koji se odnose na reformu vladavine prava, i dodala da pripremaju donacije da unaprijede okruženje u kojem sudije, tužioci i ostali rade. 

Tokom posjete, ambasadorka Rajnke je obišla i Osnovnu školu "Krsto Radojević’’, u Tomaševu, za koju je navela da je kompletno renovirana donacijom Ministarstva odbrane SAD. 

Takođe je upoznala slušaoce Radija Bijelo Polje sa Peace Corp programom, koji je, kako je kazala,  volonterski program koji u Sjedinjenim Američkim Državama postoji od 1960-tih godina, te dodala da su ga u Crnoj Gori pokrenuli 2019. godine. 

Ambasadorka Rajnke se sastala i sa predstavnicama ženskog kluba kojeg čine odbornice svih političkih partija, a takođe je obišla i Opštu bolnicu u Bijelom Polju.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

U realizaciji emisije učestvovali:

Andrijana Rabrenović

Sanida Kajević

Vladimir Jelić

Vanja Šabanović

Dalibor Rakočević

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE