Izložba minijatura otvorena u bjelopoljskom muzeju

Večeras je u bjelopoljskom muzeju otvorena izložba minijatura koja je realizovana u saradnji Kulturnog centra Gornji Milanovac i JU Muzej Bijelo Polje.

Izložbu malog formata u bjelopoljskom muzeju  predstavlja oko 200 postavki umjetničkog stvaralaštva domaćih i stranih autora , koja je nastala u okviru Međunarodnog bijenala umjetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.Prema riječima direktora kulturnog centra u tom gradu Radoša Gačića,  manifestacija ,koja će naredne godine proslaviti trideset godina postojanja, živi u okvirima domaćih i međunarodnih izložbi minijatura i pokriva sve vidove likovnog i primijenjenog stvaralaštva. Najstarija je manifestacija minijatura u Srbiji i najveća i najsveobuhvatnija manifestacija umjetnosti malog formata u svijetu.

„Manfestacija bijenale koja se održava u Gornjem Milanovcu okuplja umjetnike iz svih krajeva svijeta i sa ponosom možemo reći da posjedujemo oko 1500 minijatura. Ovakvih postavki skoro i da ne postoji u svijetu, ali za to čitav svijet postoji kod nas,  jer na  originalan način reprezentujemo sve ono što je suština umjetničkog rada u minijaturi“, kazao je Gačić.

On je istakao da je suština takve umjetnosti što se tretira mali format koji ne smije da pređe dimenzije 10x10 centimetara i što obuhvata sve oblasti vizuelne umjetnosti.

Direktor JU Muzej Bijelo Polje, Željko Raičević je kazao da pored toga što  muzej čuva postavke sa tematskim i ambijentalnim cjelinama koje prezentuje kulturno- umjetničko bogatstvo bjelopoljskog kraja, kao posebna cjelina se izdvaja zaostavština crnogorskog književnika Rista Ratkovića.

„Uz Ratkovićeve večeri poezije i izložbu minijatura posjetioci mogu vidjeti kroz posebno organizovanu zbirku i originale rukopisa, lična dokumenta kao i natpisi u štampi koji svjedoče o životu i radu velikog pjesnika", kazao je Raičević.

Izložbu je vodila Vesna Šćekić.

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE