Kosovska policija uhapsila Marka Đurića

Interventna jedinica kosovske policije privela je danas direktora Kancelarije za Kosovo Srbije Marka Đurića, nakon što su on i generalni sekretar Predsjedništva Srbije Nikola Selaković došli u Kosovsku Mitrovicu, uprkos zabrani Prištine.

Đurić je uhapšen na "okruglom stolu u okviru unuštrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji", nakon što su kosovski specijalci, uz šok bombe i suzavac, upali u Mitrovački dvor u Kosovskoj Mitrovici, u kome se održavao.

RTS piše da su građani pokušali da spriječe ulaz kosovskih specijalaca uz zgradu, kada je policija bacila šok-bombe i suzavac. Došlo je do sukoba između okupljenih ljudi u sali i kosovske policije koja je uspjela da se probije i izvede Marka Đurića. Nikola Selaković je ostao u sali.

Đurić je odveden u blindirano vozilo koje je, prema informacijama prištinskih medija, krenulo prema Prištini.

Kosovski specijalci su, tokom akcije, napali i povrijedili snimatenja RTS-a Vladimira Đurića.

Povrijeđen snimatelj RTS-a

RTS je saopštio da je tokom akcije povrijeđen njihov snimatelj Vladimir Đurić.

Ranije danas je na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen ulazak na Kosovo Marku Đuriću i Nikoli Selakoviću. Kako je rekao zamjenik komandanta Kosovske policije Besim Hoti ulazak je zabranjen trojici funkcionera iz Srbije, među kojima je i Đurić.

"Taj zadak su dobile interventne jedinice za region Sjever, koje sprovode operativni plan u vezi sa zabranom planiranog današnjeg dolaska srpskih zvaničnika na teritoriju Kosova", rekao je Hoti.

Mada je Hoti to demantovao, portal "Kossev" je objavio da se na Jarinju nalaze pripadnici specijalne kosovske jedinice Rosu, kao i da ih predvodi njihov šef Arbneš Ajvazi.

"Koha ditore" javlja da se oko 200 pripadnika Rosu nalazi u sjevernom dijelu Mitrovice.

Duge cijevi i blindirana vozila

Kako su objavili i drugi mediji, primjetno je prisustvo jakih snaga kosovske policije, naoružanih dugim cijevima sa fantomkama i nekoliko blindiranih vozila. Oni naraskrsnici kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontrolišu saobraćaj i putnike.

"Mnogo je policajaca, dvije policijske smjene su na putu, dostupna su i dodatna vozila graničnoj policiji Kosova, dok ovu operaciju predvodi potpukovnik Mentor Šabani", javili su prištinski mediji pozivajući se na neimenovani izvor.

Kako "Blic" saznaje, na putu od Jarinja ka Mitrovici, na svakoj raskrsnici, nalazi se po jedan džip i jedno borbeno vozilo, pored kojih su policijaci. Najviše vozila, oko 15, grupisano je na skretanju za Banjsku.

Izvor:blic