Podrška u reformi javne uprave

Produbljivanje regionalnog dijaloga i političke posvećenosti na najvišem nivou na Zapadnom Balkanu, te saradnja sa EU u pravcu moderne, osnažene, transparentne javne uprave usmjerene na građane je glavni zaključak sa sastanka ministra javne uprave Maraša Dukaja i direktorice ReSPA-e Maje Hanđiske-Trendafilove.

"Regionalna škola za javnu upravu – ReSPA ima izuzetno važnu ulogu u regionu u pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana u procesu reformi javne uprave i digitalizacije s fokusom na unaprijeđenje elektronskih servisa i korišćenje novih informacionih tehnologija u javnoj upravi. Očekujemo da će ReSPA dodatno prilagoditi programe za specifične potrebe državnih službenika vezane za digitalnu tranziciju i podržati jačanje kapaciteta na lokalnom nivou i doprinijeti izgradnji efikasne javne uprave i na taj način pružiti najbolja moguća rješenja za naše građane", kazao je Dukaj prilikom posjete ReSPA-i.

"S obzirom na visoku političku i ekonomsku neizvjesnost, ReSPA ostaje odlučna da podrži vlade Zapadnog Balkana u reformi javne uprave. Nastavićemo da podržavamo naše članice kroz regionalnu saradnju, umrežavanje, učenje od kolega, uporedne procjene, tehničku pomoć i instrumente mobilnosti koje ReSPA primjenjuje u nastojanju da doprinese efikasnijem i snaženijem javnom sektoru", istakla je Maja Hanđiska-Trendafilova.

U tom smislu, Hanđiska-Trendafilova je istakla važnost predstojeće Konferencije na visokom nivou o RJU na Zapadnom Balkanu kao važne prekretnice i podsticaja za dalji razvoj inovativnih, efikasnih i inkluzivnih sistema upravljanja koji ispunjavaju očekivanja građana i privrede.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, bio prilika da se naglasi važnost transformacije i razmjene najboljih praksi u regionu kroz inicijativu za dodjelu nagrada za javnu upravu koju implementira ReSPA, čije je drugo izdanje nedavno pokrenuto.

Izvor: Rtcg