Na prodaju rijedak primjerak "Malog princa"

Uskoro će se naći rijetka kucana kopija „Malog princa” Antoana de Sent Egziperija sa obimnim rukopisnim ispravkama francuskog autora.

Nju prodavci knjiga opisuju kao „književno blago”, a cijena za ovaj primjerak iznosi 1,25 miliona dolara.

Kandidat za najprevođeniju knjigu na svijetu van religioznih tekstova, novela o dječaku koji putuje sa planete na planetu sticajući mudrost, objavljena je 1943. na vrhuncu Drugog svjetskog rata.

Uvezan u izlizane, crne korice, kopija „Malog princa“ na francuskom jeziku napisana je u Njujorku tokom izgnanstva autora iz Francuske koju su okupirali nacisti, neposredno prije nego što je otišao da služi u francuskom vazduhoplovstvu da se bori protiv okupacije.

Druga dva od tri poznata primjerka postoje u Nacionalnoj biblioteci Francuske i Hari Ransom centru u Teksasu.

Tekst sadrži ono što se vjeruje da je prvo pisano pojavljivanje jednog od najpoznatijih stihova u knjizi: „Samo srce može dobro da vidi. Suština je nevidljiva očima“.

Trgovci rijetkim knjigama žude za izdanjima koja dopiru do srži autorovog kreativnog procesa, posebno u uticajnim dijelima poput „Malog princa“, rekao je Semi Džej, viši specijalista za književnost u Piter Harington iz „Rare Books“, koji prodaje knjigu.

„Ovo je jednostavno najizuzetniji primjer koji sam ikada vidio… To je vrhunac i veoma sam dirnut, jer ne vidim kako ću ga ikada nadmašiti“, rekao je Džej, prodavac knjiga koji je i kolekcionar već 13 godina.

Pored rukom pisanih ispravki, tekst sadrži dvije originalne autorove skice olovkom, uključujući ranu skicu za posljednju ilustraciju Malog princa koji se vraća kući.

Sent-Egziperi je umro 1944. kada je njegov avion nestao tokom vojne izviđačke misije iznad Sredozemnog mora.

Izvor:RTCG

Foto:N1

Tekst objavila:Ljilja Rabrenović