Predstavljeno svemirsko odijelo za Artemis III - Poznate kompanije udružile snage (video)

Svemirsko odjelo Axiom Extravehicular Mobility Unit (AkEMU) predstavlja rezultat izvanredne saradnje između međunarodnih lidera u tehnologiji, inovacijama i kreativnosti.

Prada i Axiom Space, lider u svemirskoj industriji i tvorac prve komercijalne orbitalne stanice, predstavljaju revolucionarno partnerstvo između ove kompanije i italijanske modne kuće u proizvodnji NASA-inih novih svemirskih odjela koja će se koristiti u misiji Artemis III.

Preko Artemide, NASA i njeni partneri će spustiti prvu ženu na površinu Mjeseca.

Odijelo je predstavljeno tokom Međunarodnog astronautičkog kongresa, koji organizuje Međunarodna astronautička federacija (IAF), a domaćin je bio Milano.

Svemirsko odijelo Axiom Extravehicular Mobility Unit (AkEMU) predstavlja rezultat izvanredne saradnje između međunarodnih lidera u tehnologiji, inovacijama i kreativnosti.

Počev od 18. oktobra 2024. svemirsko odijelo je predstavljeno javnosti instalacijom u Galeriji Vitorio Emanuele II kao produžetak događaja IAC-a u srcu grada, piše na sajtu Pradagroup.com.

Zahvaljujući Pradinoj stručnosti u sirovinama, proizvodnim tehnikama i inovativnom dizajnu, njeni inženjeri su radili rame uz rame sa Axiom Space timom kako bi stvorili odijelo sposobno da zaštiti astronaute od surovog svemirskog okruženja i omogućilo, po prvi put, ljudima istraživanje južnog pola Mjeseca.

Izvor:Kolektiv

Foto: Youtube screenshot/Prada

Tekst objavila:Ljilja Rabrenović