Peti Smit poslije 28 godina objavljuje novi album

“Nikada nisam bila spremna da žrtvujem djecu, porodicu i prijatelje zarad karijere. Izabrala sam djecu i nikada zbog toga nisam zažalila”, kaže Peti Smit koja poslije 28 godina objavljuje novi album.

Nije se bavila pankom, već pop-rokom. I bila je veoma uspješna, ali i danas je, poslije gotovo 40 godina karijere, miješaju sa nešto starijom koleginicom, “pank kumom” sa kojom dijeli ime – Peti Smit.

Proslavila se 1982. godine, kao pjevačica američkog sastava “Scandal”. Iako je iza grupe ostao samo jedan album, do polovine osamdesetih su objavili nekoliko hit- singlova, kao što su – “Goodbye To You”, “Love’s Got A Line On You” i “The Warrior”, pjesma koja se danas koristi za Netfliksov šou G.L.O.W.

Sastav se razišao 1985, a ponovo su zasvirali zajedno 2004 za “Bands Reunited” kanala VH1. Smitova je 1992. objavila solo album, na koji je uvrstila duet sa Donom Henlijem iz “Iglsa” – “Sometimes Love Just Ain’t Enough”. A poslije 28 godina Peti Smit je konačno objavila novi album “It’s About Time”, koji je najavila singlom “Drive”.

Kako Smitova priznaje u razgovoru za “Stereogam” ona je, bez obzira na diskografsku pauzu, uvijek pisala muziku:

“Prošle nedjelje sam snimila pjesmu, koju sam napisala još prije 30 godina. Ima neki čudan, bliskoistočni uticaj. Konačno je urađena i zvuči odlično. Znate, ja sam oduvijek voljela da posmatram ljude i otuda ideje za pjesme. Dosta pišem i inspirisana sam svojom djecom. Moja ljubav prema njima i njihove dječje bitke uvijek me ponukaju da to i napišem. Ali, nisu sve pjesme autobiografske. Sebe vidim kao nekoga ko priča priče. A u ovom trenutku, kada je svijet praktično stao, spoznala sam koliko su zapravo veze bitne u životu. Mislim da je ova pandemija natjerala ljude da se ili zbliže ili izoluju”, smatra američka pjevačica, koja je od 1997. godine u braku sa teniskom legendom Džonom Mekinroom, dodajući da su njena djeca ponosna što ona važi za ikonu osamdesetih.

“Oni vole moju muziku. Čak na svojim telefonima imaju demo snimke nekih mojih pjesama. Znaju da je tokom osamdesetih ono što sam radila bilo na vrhuncu. Ali, znaju i da u muziku nisam ušla da bih se obogatila, već zato što je volim. Na početku nisam mislila da ću postati milionerka, već me je vodilo to što se ljudima sviđa kako pjevam. Naravno, to nije bio dobar poslovni potez. Sada je drugačije, muzičari su mnogo osviješćeniji kada je u pitanju novac. Naučila sam da možeš da imaš porodicu i muzičku karijeru, ali ti je neophodna pomoć. A onomad, osamdesetih, diskografske kuće nije zanimalo da ti pruže bilo kakvu pomoć. Možda zato što, sa njihovog stanovišta, nisam bila dovoljno velika zvijezda. Dobro mi je išlo, ali nisam bila Barbra Strajsend”.

Smitova dodaje da, kada je prvi put zatrudnjela, karijera je morala da sačeka. No, i poslije toga je uspjela da se vrati i snimi neke od najprodavanijih pjesama. Uprkos brojnim osudama, porodicu je uvijek stavljala na prvo mjesto.

“Volim da pjevam i stvaram muziku, ali postoje bitni trenuci u životu kada od tog posla treba da se odmakneš. Nikada nisam bila spremna da žrtvujem djecu, porodicu i prijatelje zarad karijere. Izabrala sam djecu, i nikada zbog toga nisam zažalila”, iskrena je Smitova.

No, zbog jedne stvari danas pomalo žali. Naime, u jednom trenutku su je članovi sastava “Van Halen” pozvali da se pridruži bendu i zamijeni Dejvida Li Rota, što je odbila.

“Oni su mnogo pili. A ja ne konzumiram alkohol. I nisam sebe mogla da zamislim u Los Anđelesu. Bila sam u fazonu: “Ja sam iz Njujorka, mi odavde se ne selimo u LA.” Osim toga, oni su se stalno svađali u nisam željela da budem u nekom nasilnom okruženju. A i u to vrijeme sam bila u osmom mjesecu trudnoće i hormoni su “radili”. Možda mi je, poslije grupe “Scandal”, bilo dosta tog zajedničkog okruženja. Dugo sam smatrala greškom to što sam ih odbila. Mogla sam, uz njih, da zaradim ogroman novac… Ali, opet, nemam za čim da žalim. Moj život je postao nevjerovatan. Udala sam se i sa istim sam muškarcem već 25 godina”.

Tokom čitave karijere, kako priznaje, brkaju je sa legendarnom kantautorkom Peti Smit. Kako se prisjeća za “Stereogam”, jedno vrijeme je čak dobijala i njenu poštu:

“Živjela sam u Ist Vilidžu i dobijala sam svu njenu poštu još i prije nego što sam ušla u svijet muzike. Ali, nije mi padalo na pamet da bih mogla da promijenim ime, a niko mi to čak nije ni sugerisao. A živjele smo, praktično, u istoj ulici. I uvijek smo bile blizu jedna drugoj. Ali, u to vrijeme nije me baš zanimala pank scena. Bila sam mlađa. Peti je bila starija od mene. Ja sam u to vrijeme bila srednjoškolka i stizala mi je pošta namijenjena Peti Smit, a da ja nisam ni znala ko je ona. Ali, evo sad, poslije toliko godina, napisala sam esej o njenoj knjizi. Sumirala sam svoj paralelni univerzum sa Peti Smit. A zabavno je što nas i danas miješaju”.

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić