Mira Banjac proslavila 90. rođendan, optimizam je ne napušta

Legendarna srpska i jugoslovenska glumica proslavila je juče 90. rođendan, a godine je ne sprečavaju da radi punom parom.

Mira boravi u Sarajevu, gdje snima film Pjera Žalice, a trenutno je gledamo i u dvije hit serije, “Psi laju” i “Preživjeti Beograd”.

“Mislim da sam živjela i da živim mali život. Nemam veliki život, ni glamur, ni bogatstvo. Ako mene pitate, zadovoljstvo je imati mali život i u njemu naći svoje vrijednosti i ponuditi ih. I dalje razmišljam isključivo o budućnosti, na prošlost se ne osvrćem, jer naknadna pamet ništa ne popravlja”, poručila je glumica puna vedrine.

Tajna dugovječnosti je, kako je ranije rekla, samo rad!

“Kad ne budem radila, ja ću da uginem kao biljka koju nisu zalivali. Ako i jesam bolesna kod kuće, kad odem negdje na snimanje, ne fali mi ništa. U tome nalazim eliksir, neku svoju snagu. Posao za mene nije kuluk, već terapija. Više molim boga da što duže radim nego da što duže živim. Drugo, spoznala sam da čovjek ne smije odmah, kad ga nešto malo zaboli, da trči kod ljekara u bolnicu. Morate se pomiriti sa svojim godinama, morate spoznati svoje tijelo. Moramo znati da bismo mu mogli pomoći. Treba naučiti kako da pomogneš sam sebi da bi mogao da pomogneš i drugima”, prenose Večernje novosti.

Mira Banjac rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku, a njeno pravo ime je Mirjana T. Banjac. Čuvena glumica pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu 1950, a 1970. prelazi u Beograd i postaje članica Ateljea 212.

U karijeri dugoj sedam decenija odigrala je više od 300 uloga. Na televizijskim ekranima ostvarila je više nezaboravnih uloga, prije svega u filmovima Balkanski špijun, Varljivo ljeto ’68, Čuvar plaže u zimskom periodu i mnogim drugim.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, poput Dobričinog prstena, Velike Žanke, Zlatnog ćurana, Nagrade Pavle Vuisić, Sterijine nagrade itd.

Izvor: Cdm