Kada je vrijeme da dozvolite djetetu da samo izabere odjeću?

Naučiti djecu da postanu odgovorna bića, a ne ugušiti pritom njihovu kreativnost, veliki je izazov za roditelje.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da lako izvršite ovaj zadatak.

Sigurno ne želite da ‘ugušite’ dječiji razigrani duh, ali isto tako nije poželjno da ih svakodnevno izvodite napolje obučene u ‘dinosaurus odijelo’. Posao roditelja može biti pravi izazov, ali uvijek izdvojte vrijeme da dijete posavjetujete oko izbora odjeće. Ovih nekoliko savjeta će vam u tome pomoći.

Budite pozitivni kada ih oblačite

Ovo je bitan savjet zato što u trenucima kada vaše malo dijete doživljava promjene, riječi ohrabrenja su sve što mu treba u tom trenutku. Djeca su prilično intuitivna i mogu da osjete vaše raspložene i osjetljiva su na promjene iz okoline. Zato je dobar savjet da kada ih, na primjer, oblačite za izlazak iz kuće budete opušteni i to pretvorite u zabavu. U suprotnom ako ste prilikom oblačenja negativni i mrzovoljni djetetu će to ostati u lošem sjećanju.

Komunicirajte sa djetetom na više načina

Već je odavno poznato da djeca upijaju sve naše pokrete, riječi, mimiku i da su im rodtelji najveći uzori. Zato ako želite da vaše dijete napravi dobre izbore, postarajte se da i vi isto radite.

Na primjer, kada je hladno vrijeme napolju, objasnite djetetu da mama mora da nosi pletenu kapu zato što joj je tako toplije. Onda ih pitajte: ‘Da li te tvoja piratska kapa štiti od hladnoće?’. Zatim, ponudite soluciju, kažite: ” Hajde da pronađemo neku drugu kapu koja će ugrijati tvoje uši” i objasnite djetetu da se za različite prilike različito oblačimo. Ohrabrite ga da napravi razliku i donosi bolje odluke.

Uskladite odjeću sa prilikom

Sljedeći put kada imate neku svečanu priliku, uključite dijete u proces oblačenja. Ako je u pitanju svadba pokažite mu kakvu haljinu ste kupili, i zašto baš takvu haljinu. Objasnite mu zašto je svečana odjeća poželjna na svečanim prilikama i da bi bilo neobično kada bismo se pojavili u odjeći koju koristimo za svaki dan. Na taj način učite djecu da formalnu odjeću povezuju sa formalnim prilikama, da haljinu za princeze neće izabrati da nose u školu.

Isplanirajte šoping

Dozvolite djeci da sama odaberu šta žele da obuku odmah na početku, ako je moguće. Ako su u periodu kada nose odjeću između dva broja, onda je to idelana prilika da nauče da odlučuju o tome šta im najviše odgovara. Ako djetetu trebaju nove pantalone ili gaće, objasnite im da u šoping idete s tim razlogom. Možda ćete morati da kažete “ne” kostimu za Noć vještica ali dijete će svakako imati nezaboravno iskustvo koje će mu pomoću u budućem izboru.

Prilagodite odjeću dječijim potrebama

Poželjno je da nučite mališane da odjeća može da bude sjajan način da izraze sebe i pokažu se u pozitivnom svijetlu. Nekada je potrebno da obratite pažnju na to šta vaša djeca vole i šta ih privlači kako biste ih ohrabrili u tome kada je potrebno. Ako vaše dijete voli muziku, onda su rokenrol starke pravi izbor za njega.

Djeca uče od vas

Djeca se ugledaju na vas, žele da uče od vas, žele da budu kao vi. Iskoristite to na pravi način. Kako biste ih ohrabrili da prave dobar izbor odjeće, postavite im ova pitanja: “Da li ti se sviđa haljina koju je mama izabrala da obuče danas? Ti imaš jednu skoro istu takvu, da li bi voljela da je obučeš za školu?”. Ovakva pitanja su dobra zato što se dijete ohrabruje da i ubuduće razmišlja na taj način.

Izvor:CdM