Hobiji koji vašem mozgu neće dozvoliti da degradira

Jasan um i intelekt u starosti za mnoge djeluju kao naučna fantastika, jer se, nažalost, slabljenjem tijela, godine donose i slabljenje kognitivnih funkcija.

Međutim, neurolozi su uvjereni da ako se ispravno hranite, vodite aktivan način života i ako posvetite vrijeme određenim aktivnostima, imate šansu da u starosti budete umniji od drugih.

Ovo su samo neki od hobija korisnih za razvoj mozga. Izaberite jedan ili više i posvetite im bar pola sata dnevno!

 1. Meditacija

Meditacija pomaže u smanjenju nivoa stresa, krvnog pritiska, jača imuni sistem i poboljšava sposobnost koncentracije. Samo deset minuta potpunog opuštanja će vam vratiti odlično raspoloženje i pomoći vašem mozgu da radi bolje.

 1. Rad u bašti

Voćarstvo je iznenađujuće koristan hobi za mozak. Njime smanjujete nivo kortizola – hormona stresa, punite se pozitivnom energijom, ponosite se svojim dostignućima, radite fizički posao, smanjujete rizik od demencije za 36% i provodite vrijeme na svježem vazduhu.

 1. Kuvanje

Studije pokazuju da ljudi koji spremaju jelo kod kuće, vode zdraviji život. Pored toga, imaju mogućnost da biraju maksimalno zdrave proizvode i uživaju u procesu kuvanja, što ima blagotvorno dejstvo na stanje mozga.

 1. Čitanje

Čitanje uči um da se fokusira, proširuje rečnik, razvija maštu, analitičke sposobnosti i čini mozak aktivnijim. Osim toga, čitanje je jedan od najboljih načina u borbi sa stresom (nivo stresa se smanjuje za 69%).

 1. Sviranje na muzičkom instrumentu

Sviranje na muzičkom instrumentu doprinosi kognitivnom razvoju, poboljšava koordinaciju i fine motoričke vještine. Kako kod djece tako i kod odraslih, sviranje na muzičkom instrumentu povećava nivo IQ-a.

 1. Igranje šaha

Tokom igre, razvijaju se obje hemisfere mozga, poboljšava se pamćenje i poboljšava strateško razmišljanje.

 1. Ples

Plesanje nije samo odličan fizički trening, koji smanjuje nivo stresa i povećava nivo serotonina. Plesanje je način da se postane inteligentniji, jer za pamćenje i reprodukciju različitih kombinacija pokreta aktivno uključujete različite oblasti mozga.

 1. Timski sportovi

Igranjem u timu, dobijate mnoge prednosti: pokretljivost, nove prijatelje i komunikaciju. Studije pokazuju da nedostatak komunikacije negativno utiče kako na stanje mozga tako i na opšte stanje zdravlja. Zato, košarkaška, fudbal, odbojka i drugi timski sportovi biće odličan način da provedete korisno vrijeme.

 1. Borilačke vještine

Pored očigledne prednosti – umijeća da se borite za sebe – borilačke vještine odlično razvijaju mozak, povećavaju sposobnost koncentracije, održavanja balansa, kao i postizanja jedinstva duha i tijela.

 1. Pletenje

Stručnjaci kažu da je pletenje odličan način borbe protiv zabrinutosti, anksioznosti, depresije i hroničnog bola. Prednosti rada sa rukama mogu se uporediti sa efektom meditacije. Pletenje aktivira parasimpatički nervni sistem i tupe reakcije “udari ili beži”.

 1. Pisanje

Vodite dnevnik, žurnal ili bilježnicu u kojima ćete zapisivati svoje misli, ideje, ciljeve itd. To pomaže u rješavanju velikog broja problema i služi kao neka vrsta mehanizma za ublažavanje stresa.

 1. Izučavanje jezika

Učenje stranog jezika učiniće vas pametnijim. Pored toga, možete komunicirati sa strancima, upoznati njihovu kulturu. Sve ovo pomaže u smanjenju rizika od demencije.

 1. Smijeh

Osim gore navedenog, odličan lijek za mozak i cijelo tijelo je smijeh, koji se još zove aktivna meditacija. A ujedno je odličan dodatak i uz sve drugo što radite, tako da – samo navalite.

Izvor:CdM