Tamni ruž je vladar zime

Tokom jeseni i zime laganu garderobu zamjenjujemo toplijom, zimskom, a ista je stvar kada su u pitanju i boje u našoj kozmetičkoj torbici.

Tako svijetle i nježne nijanse ruževa ili pak žarke boje sjenki i šljokičasti sjajevi ustupaju mjesto tamnijim, težim bojama.

Često je uvriježeno mišljenje da tamni ruž ne pristaje svima, odnosno da žene tankih usana ili svijetle puti nisu u mogućnosti da nose tamnije, zagasite boje, ali profesionalni visažisti smatraju da je odabir prave nijanse ključan za ostavljanje pravog utiska.

Podloga

Za ovaj look najvažnija je dobra podloga na licu koja će još više istaknuti i naglasiti tamne usne. S obzirom na to da tamne boje ističu nepravilnosti i crvenilo, ali i podočnjake, vodite računa i o dobrom korektoru, odnosno dobrom prikrivanju nepravilnosti, savjetuju stručnjaci.

Na kapke je najbolje staviti neku neutralnu boju, na primjer bež nijansu, upravo zato da usne uspiju doći do izražaja, tuš za oči i maskaru, a svakako je za ovaj look najbitnije rumenilo boje breskve ili ružičasto kojim ćete postići svjež izgled.

Čiste usne

Prije nanošenja tamnijih nijansi ruža važno je dobro pripremiti usne jer biste u protivnom mogli dobiti suprotan efekat od očekivanog budući da i najmanja nepravilnost na tamnim usnama jako dolazi do izražaja.

Riješite se mrtvog sloja kože s usana tako da laganim pilingom istrljate usne, a potom stavite balzam.

Za dugotrajniju boju važno je staviti malo pudera koji će izjednačiti boju usana, a potom ivicu usana ocrtajte olovkom koja će vizuelno povećati usta, što je dobro za žene tankih usana, ali istovremeno će i fiksirati ruž.

Potom popunite ostatak usana, što je najbolje napraviti kistom radi preciznijeg nanošenja i to od sredine prema ivicama, a višak ruža pokupite papirnom maramicom.

Guste obrve

Naglašene i guste obrve odlično pristaju uz tamne usne pa ih možete dodatno naglasiti prozirnom maskarom, a nakon toga nanesite olovku ili sjenku u boji svojih prirodnih obrva.

Poželjno je konturisati lice, kao i nanijeti shimmer na jagodične kosti i ispod obrva kako bi se omekšao dojam lica, a uz ovakav make up najprikladnija je frizura s podignutom kosom koja otvara lice.

Za žene svjetlijeg tena preporučuje se crveni ruž ili ruž u boji bobičastog voća, dok osobama tamnije puti pristaju boje vina i sve nijanse smeđe, a možete se osim bojom poigrati i mat, odnosno sjajnim verzijama ruža.

Tamni ruž vladar je jeseni i zime, a jedan je i od najomiljenijih proizvoda ove sezone kako poznatih dizajnera, tako i holivudskih zvijezda, s obzirom na to da privlači pažnju i daje dramatičan look.

Izvor: Cdm