Kako rođenje djeteta utiče na vezu

Možda su vam pričali, ali im niste vjerovali. Međutim, kada ste vaš partner i vi dobili dijete, shvatili ste da vam se život iz korijena promijenio. Ni za šta na svijetu, naravno, ne bi mijenjali trenutke sreće sa bebom, ali ipak morate priznati da vam ponekad nedostaju ove stvari koje ste prije djeteta uzimali zdravo za govoto.

Vaši vikendi za odmaranje su daleka prošlost

Sjećate se vremena kada ste subotom i nedjeljom ustajali u 10, ležali u krevetu, odlazili u popodnevnu šetnju i kupovinu? Te priče iz “daleke prošlosti” sjetili ste se kada ste prošle subote mijenjali pelene u pet ujutru. A možda je bila i nedjelja. Nije važno, jer vikende skoro da nećete imati narednih 18 godina.

Izlasci vam se završavaju u 11 uveče

Da li znate kada ste posljednji put potpuno rasterećeni obukli svoju najbolju garderobu, sredili se i izašli u provod sa partnerom? Ovih dana ste srećni ako izađene iz kuće bez djeteta, samo da na brzinu popijete kafu, a i taj vam izlazak izgleda kao vrhunski provod u klubu. A i ako ikako uspijete da ugrabite par sati za večernji izlazak, morate znati da će se on završiti i prije nego što počne, i da ćete ili zbog umora ili zbog osjećaja krivice, u krevetu biti do 11 sati.

Seksualni život vam od spontanog postaje programiran

Opšte je mišljenje da kada dođu djeca, vaš seksualni život postaje gotovo nepostojeći. Možda i ima neke istine u tome, naročito prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja bebe. Jer, budimo realni, u tom periodu najmanje ćete razmišljati o seksu, naročito kada bebi vaše tijelo služi jedino za hranjenje. Zato se nerijetko dešava da se po nekoliko dana ili nedjelja unaprijed prave planovi za intimno veče sa partnerom. Tada ćete bar oboje imate čemu da se nadate.

Na pristojnost i manire ste zaboravili

Kada ste roditelji, skoro da vas uopšte nije briga o tome kako se ponašate, šta se događa oko vas ili o pristojnosti i manirima. Djeca u vama bude neke životinjske instikte, pa zaboravljate i na ‘hvala’ i ‘molim te’, a sve češće izgovarate rečenice poput ‘odmah da si otišao u prokletu prodavnicu’.

Više ste kolege nego par

Često vam roditeljstvo izgleda kao rad u nekoj kompaniji sa dvoje zaposlenih, gdje vam je jedini cilj briga o djetetu. Zajedno obavljate dnevne poslove, odlazite u kupovinu, zakazujete rođendanske zabave, odlazak u igraonicu i pravite ručak. U prolazu viđate jedno drugo i ljubazno se javite ‘kolegi’, pa sve liči na jednu kancelariju, u kojoj se radni dan nikada ne završava.

Ponekad se i mrzite

Roditeljstvo čak i najsnažnije osobe izmori, i često vam se čini da je sve što vaš partner uradi – pogrešno. Prepirete se, kritikujete, ne podnosite način na koji ostavlja cipele i sve vas više nervira. Ali ne očajavajte, to je normalno. Probleme ćete vremenom riješiti ili razgovorom ili uz stručnu pomoć.

Ali se još više volite

Svi pričaju o tome koliko ćete zavoljeti dijete kada se bude rodilo. Ali niko ne govori o snažnoj ljubavi koju ćete iznenada osjetiti prema partneru. Iako ćete se ponekad mrzjeti, roditeljstvo nerijetko otkriva sasvim novu osobu u vašem partneru, i nemojte se začuditi dok ga sa suzama u očima posmatrate dok pored kreveta pjeva uspavnke ili preuzima brigu o bebi dok ne prođe vaš momenat krize. Da li se on baš toliko promijenio? Da li ste se vi promijenili? Vaš zajednički život? Ili je sve pomalo imalo uticaja na to? Sve ovo će vas iznenaditi vrlo prijatno i zato uživajte u tome.

 

Izvor: Cdm