Nisu svi sportovi pogodni za malu djecu

Mnogi roditelji upisuju djecu na razne sportske aktivnosti čim napune tri godine, što je načelno odlična odluka, ali zbog nerazvijenih kostiju i mišića neki sportovi mogu biti i štetni za tako malu djecu, upozoravaju njemački ljekari, prenosi Hina.

Sportske aktivnosti izgrađuju mišiće, ali i pomažu u koordinaciji pokreta, razvoju motoričkih vještina i ravnoteže, podsjeća Katja Šmit, profesorka na Institutu za sportske nauke berlinskog Univerziteta Humbolt.

Istovremeno se kod djece razvijaju i socijalne vještine, što je naročito važno u timskim sportskim disciplinama poput rukometa, odbojke, fudbala…

“Istraživanja su pokazala i da bavljenje sportom podstiče djetetovu sposobnost da se bolje koncentriše na bilo koji posao”, kaže Šmit.

Kada je riječ o sasvim maloj djeci, onoj do tri godine, roditeljima se savjetuje da pažljivo biraju sportsku aktivnost, kaže kineziološkinja Ilona Gerling s njemačkoga Sportskog fakulteta u Kelnu. Upozorava da nisu baš sve aktivnosti pogodne za djecu predškolskog uzrasta, naročito kada je riječ o djeci do tri godine.

“U tom uzrastu djecu treba podsticati na aktivnosti koje aktiviraju prirodne pokrete tijela”, kaže Gerling.

“Ako započnu prerano da se bave sportskim aktivnostima koje zahtijevaju aktiviranje tačno određenih mišićnih grupa vrlo često može doći do oštećenja mišića, ali i kostiju. Zbog toga je važno da su vježbe manje zahtjevne i da su za vrijeme vježbi umjereno aktivirani svi mišići.”

Ističe da je za to najbolja dječja gimnastika. Jedan je od bazičnih sportova koji pozitivno utiču na fizičke i psihičke sposobnosti djeteta i odlično ih uvode u sportski život, a njom da počnu da se bave već od druge godine života.

Najbolji učinak na oblikovanje tijela i fizičko zdravlje ima plivanje, ali tom sportskom aktivnošću djeca mogu početi ozbiljnije da se bave tek sa šest do sedam godina, iako neki stručnjaci smatraju da djeca već od pete godine mogu da počnu da se bave nekom sportskom plivačkom disciplinom.

 

Izvor: Cdm