Masna koža- šta je karakteriše i kako se riješti nastalih problema

Najveću potrebu za njegovanjem od rane mladosti imaju osobe sa masnom kožom. Ova koža je debela, neravna, seboreična, sa nečistim proširenim porama, sa hiperfunkcijom, tj. pojačanim radom lojnih žlijezda, sjaji se, opuštena je  i dehidrirana, bez obzira na višak masnoće, kaže za portal Radija Bijelo Polje, kozmetičarka Sloba Bubanja.

Kaže da je takva koža  često sivo-žuta do žućkasta, sklona mitiserima i komedonima. Sebocelularni folikuli su povećani, često se javlja seboreja na prelazu lica i korijena kose, vratu u predjelu lopatica i grudi, pa ovakva koža djeluje kao zanemarena i zahtijeva posebnu njegu.  Proširene pore su takođe karakteristika masne kože, a uzrok proširivanja je povećana funkcija lojnih žlijezda, zadržavanje masnoće unutar tih pora koje ostaju otvorene i vidljive golim okom. Ističe da hormoni imaju značajan uticaj i na izgled, naročito mlade kože, u periodu puberteta, te da  njihov  ubrzan  rad, predstavlja opasnost za dobar izgled kože.

 “Zbog pojačanog rada hormona, pojačano se luči i masnoća(sebum). Kao reakcija kože na ovo iznenadno stanje dolazi do otežanog izlučivanja sebuma, zadržavanja u porama gdje se nastanjuju bakterije. Kao posledica ovog stanja, dolazi do upale i stvaranja komedona i acni vulgaris. Koža postaje nečista, sa teksturom krupnih proširenih pora na površini, koje se svakodnevno šire, javlja se seboreja, crvenilo i akne. Ako osobe sa ovim problemom ne obrate pažnju na pojačano izlučivanje sebuma i ne počnu svakodnevno temeljno da ga čiste, već dozvole da se masnoća zadržava u porama, to je prvi korak ka stvaranju akni.   Zbog svih ovih karakteristika masna koža je najteža za održavanje i zahtijeva posebnu pažnju.  Osnovno pravilo za sve osobe sa masnom kožom jeste  da osim redovne i pravilne njege, obavezno posjete kozmetičara, koji će im pomoći oko kontrolisanog lučenja masnoće”, savjetuje Bubanja.

 Kako bezbjedno otkloniti problem kod masne kože

Početkom puberteta u periodu od 11 do 17 god, svaka druga mlada osoba u većoj ili manjoj mjeri se susreće sa pojačanim lučenjem masnoće na koži. Tada se zbog pojačanog lučenja hormona, nakuplja i zadržava masnoća u porama, a zbog smanjenog izlučivanja te masnoće, javljaju se prve akne, koje postepeno prerastaju u problem. Osim hormonske nestabilnosti, pubertet karakteriše i emocionalna ranjivost i samokritika, što  može  dovesti do nedostatka samouvjerenosti i povlačenja u sebe. Često dolazi do nerazumijevanja čime otežavaju proces pravilnog i bezbjednog rješavanja ovog problema.

U čemu je “ključ” uspjeha za rješavanje problema

Ključ uspjeha u rješavanju problematične kože “leži” u  pravilnoj njezi , kojom se uz malo truda, svakodnevne njege, znanja i strpljenja može  povratiti zdrav izgled kože, ističe Bubanja.

 “Osnovno pravilo je,  svakodnevno temeljno čišćenje kože specijalnim emulzijama koje odmašćuju kožu, prodiru duboko u pore i oslobadjaju kožu od suvišne masnoće i nečistoće. Povremeni odlazak kod stručnjaka je neophodan, kako bi se u sterilnim uslovima otvorile folikule, olakšalo oticanje sebuma I spriječilo  širenje infekcije. Tretmani su obavezni a kasnije, kao produžena terapija za svakodnevnu kućnu njegu, treba koristiti preparate koji poboljšavaju vlažnost masne kože, regulišu odnos masnoće i vlage, prokrvljenost i dodatno pojačano lučenje masnoće. Pravilna svakodnevna njega, obezbijediće lijep i blistav ten. Uz to je potrebno piti puno tečnosti, jesti što više voća i povrća, smanjiti upotrebu čokolade, masnih sireva, brze hrane, koristiti prirodne preparate za vlaženje masne kože i za zasušivanje već postojećih akni. U početnoj fazi njege, preporučuje se enzimski piling isključivo u kozmetičkom salonu, zbog opasnosti od širenja infekcije i  stvaranja ožiljaka koji mogu veoma ružno da izgledaju. Pored enzimskog,  dobre rezultate daje i piling sa AHA i glikolnom kisjelinom, (hemijski piling) čija je osnovna osobina ljuštenje debelog, rožnatog sloja”naglašava vlasnica beauty centra”Estebel”.

 Značaj voćnih kisjelina za rješavanje problema masne kože, akni i ožiljaka

Voćne kisjeline su posebna grupa tretmana pomoću kojih se vrši ljuštenje (eksfolijacija) površinskog sloja kože, čime se smanjuju i ublažavaju ožiljci od akni, fleke, pjege, hiperpigmentacij i ostala zadebljanja i neestetizmi. Kisjeline smanjuju PH vrijednost i smanjuju mogućnost razmnožavanja bakterija i imaju antibakterijsko dejstvo.

Redosled, vrsta i intenzitet tretmana prilagođava se svakoj osobi ponaosob,  u zavisnosti od stepena oštećenja kože, dubine ožiljka, godina starosti i mnogih drugih faktora koji se utvrđuju tokom kozmetičkog pregleda. Važno je poznavati patofiziologiju akni, da bi ih uspješno tretirali. Efikasnost zavisi od toga da li smo prepoznali pravi tip akni i da li se primjenjuju pravi preparati baš za tu vrstu. Kad govorimo o problemu tretiranja akni, treba imati na umu da je to hronično stanje, pa je odgovarajuća njega neophodna u dužem vremenskom periodu, kako bi spriječili nastanak novih lezija. Pored voćnih kisjelina, postoje i mnoge druge metode rješavanja problema masne kože i za saniranje akni. Dosadašnja istraživanja su pokazala daje za uspjeh uvijek potrebna kombinacija dvije ili više metoda. Najčešće se kombinuju IPL, mikrodermoabrazija, naročito ona sa kiseonikom, a može, enzimski piling i mnoge druge metode kojima se usporava lučenje masnoće, savjetuju u “Estebel-u”.