Ova Kotoranka predstavljaće CG na takmičenju za Miss turizma

Kotoranka Kristina Đurković (19) biće prva predstavnica u istoriji Crne Gore na planetarno popularnom takmičenju Mis turizma (Miss Tourism World), koje je na programu od 8. do 27. januara 2018. u Melaki (Malezija).

Kartu za svjetsku smotru Đurković je osvojila još 2015. godine kada je u okviru izbora za mis Crne Gore u Herceg Novom osvojila titulu Mis šarma i plasirala se među tri najbolje.

Prvobitno je bilo planirano da se Mis turizma održi prethodne godine, ali su organizatori odlučili da zbog smrti tajlandskog kralja odlože manifestaciju, pa je tako naša ljepotica imala godinu više da se pripremi. Stoga, ne čudi što Dnevnim novinama optimistično poručuje da je čekanje nije poremetilo i da potpuno spremna ide u Maleziju.

“Nažalost, preminuo je kralj Tajlanda pa je sve odloženo prošle godine. Dok su organizatori našli novog domaćina, prošlo je godinu. Mada, to me nije poremetilo, štaviše – imala sam godinu više da se spremim. Pripreme su pri kraju, bukvalno je ostalo još samo da se spakujem i da pronađem poklon koji ću predstaviti na aukcijskoj večeri – novac će biti doniran u humanitarne svrhe. Dakle, spremna je i tačka kojom ću se predstaviti u takozvanoj noći talenata, haljina takođe, i nošnja je tu. Haljinu za finalnu noć i sve ostale koje ću nositi tamo šila je crnogorska dizajnerka Sanja Bobar”, prisjeća se Đurković, uz napomenu da haljine moraju biti glamurozne i da svaka učesnica mora imati oko 10 različitih.

Nekoliko je razloga zbog kojih Mis turizma predstavlja najveći izazov u dosadašnjoj karijeri Đurković. Pomenuli smo da će to biti prvi nastup Crne Gore, ujedno i prvo internacionalno iskustvo za Đurković. Osim toga, poznato je da širom svijeta Crna Gora važi za atraktivnu turističku destinaciju, pa je valjda i predstaviti na najbolji mogući način.

Za razliku od takmičenja Mis svijeta i Mis univerzuma, treće po značaju na nivou svijeta maltene objedinjuje ljepotu takmičarki i zemalja iz kojih dolaze, kulturnu i turističku baštinu, istoriju i običaje.

Đurković je svjesna jačine konkurentkinja, naročito onih koje dolaze iz vodećih svjetskih sila, ali u Maleziju ne ide bez jasnih ambicija i plana kog će se striktno pridržavati.

“Velika je čast za mene što sam prva predstavnica Crne Gore, ali to je i velika odgovornost. Predstaviću istoriju crnogorskog turizma i na sjeveru i na jugu. Reću ću im, između ostalog, da se u istom satu možete okupati na Primorju i biti na snijegu, na sjeveru. Sve naše djevojke koje su pošle na pomenuta internacionalna takmičenja prethodnih godina zaista su posjedovale kvalitet. Što se tiče plasmana, riječ je o tome da pored velikih zemalja, Kine, Rusije, Amerike, Meksika i drugih, koliko god da su naše djevojke ambiciozne – ne mogu doći do izražaja. Međutim, ovo je druga vrsta takmičenja. Djevojke se ne takmiče samo u ljepoti već i u tome koja bolje poznaje svoju zemlju. Imala sam priliku da naučim skoro sve o Crnoj Gori, njenom turizmu, istoriji, gastronomiji… Skromna sam, znam da je konkurencija jaka i brojna jer pratim zvaničnu Fejsbuk stranicu takmičenja, ali nadam se najboljem. Idem tamo da s družim, upoznam nove cure, kulture, predstavim Crnu Goru na najbolji način. A svako od nas uvijek ide i sa ciljem da proba da ostvari što bolji plasman i razmišlja o pobjedi”, iskrena je sagovornica DN.

 Plasman obezbjeđuje dalje ambicije

Kristina je student  VATEL-a pri Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici kao i Fakulteta za diplomatiju i bezbjednost u Beogradu.

Pripreme za prvo interacionalno predstavljanje podrazumijevale su naporan rad, pa je tako obrazovanje trpjelo. Kada je u pitanju angažman u 2018. godini, Đurković otkriva da će plasman u Maleziji na neki način odrediti dalji tok karijere modela.

“Trenutno sam zapostavila oba fakulteta zbog obaveza u vezi sa takmičenjem, a planiram da im se u 2018. posvetim najviše. Ako bude visok plasman, naravno da ću nastaviti s manekenstvom. U suprotnom, posvetiću se obrazovanju”, ističe Đurković.

Izvor:Rtcg