Ovo voće će ojačati vaš METABOLIZAM

Kruška je bogat izvor glukoze i fruktoze koje poprilično brzo podižu nivo energije. Ima protivupalno djelovanje i pomaže kod oslobađanja od bola uzrokovanog upalnim procesima.

Imunitet je ključan za naše zdravlje u hladnim danima jer nam je tada najugroženiji, a ono što vas može spasiti jest voće visoke nutritivne vrijednosti koje štiti od prehlada.

Vitamin C spašava od virusa, a vitamini A i K omogućuju pravilno zgrušavanje krvi. Najpopularnije voće u hladnim zimskim mjesecima su agrumi poput narandže i limuna.

Nije rijetkost da se u zimskim mjesecima takođe može nabaviti voće koje nije, da tako kažemo, zimsko – ne smijemo se zavesti i zaboraviti na ono koje će nam najviše pomoći u jačanju imuniteta, pa evo sedam vrsta voća koje treba konzumirati što češće.

Banane – banana je prirodno sredstvo u borbi protiv nastajanja i liječenja čira želuca. Rješavaju probleme s crijevima. Maska od kore banane povoljno utiče na kožu i kosu. Banana posjeduje prirodne sastojke koji pospješuju imunitet. Nutricionisti tvrde da, ako mjesec dana konzumirate po dvije banane dnevno, zdravstveno stanje će vam se značajno poboljšati. Banane su bogate vitaminima B6 i B12, dok je nivo natrijuma izuzetno nizak, što ih čini savršenim dodatkom ishrani. Takođe sadrže magnezijum i kalijum zajedno sa saharozom, fruktozom, glukozom…

Jabuka – odličan je izvor vlakana. Pomaže u snižavanju holesterola, kontroliše šećer u krvi i pomaže pri mršavljenju. Dvije jabuke nedeljno dovoljne su da bi se smanjio rizik od dijabetesa tipa 2, i to za čak 23 posto. Dvije čaše jabukovog soka dnevno trebale bi biti dovoljne za umanjivanje rizika razvijanja senilnosti, tvrde stručnjaci. Jabuka spriječava rast ćelija raka. Smatra se i prirodnom četkicom za zube jer čisti naslage i ostatke hrane između zuba i izbjeljuje ih.

Kivi – kivi je niskokaloričan, a veoma bogat fitonutrijentima koji povoljno djeluju na zdravlje. Sadrži flavonoide i karotenoide – snažne antioksidante koji štite od  raznih srčanih bolesti i raka, te lutein i zeaksantin koji su važni za dobar vid. Kivi pomaže kod bolesti dsajnog sistema, a nazivaju ga prirodnim antidepresivom zato što sadrži “hormon sreće” serotonin. Kivi je bogat izvor elektrolita kalijuma koji igra važnu ulogu u održavanju pravilnog nivoa tečnosti u tijelu. Takođe reguliše rad srca i krvni pritisak te se suprotstavlja negativnim učincima natrijuma.

Kruška – kruška sadrži puno vode i biljnih vlakana. Ima diuretična, digestivna i blago laksativna svojstva. Kruška je bogat izvor glukoze i fruktoze koje poprilično brzo podižu nivo energije. Ima protivupalno djelovanje i pomaže kod oslobađanja od bola uzrokovane upalnim procesima. Smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu.

Limun – samo pola šoljice limunovog soka dnevno dovoljno je za povećanje citrata u urinu. Limun pomaže u prevenciji formiranja bubrežnih kamenaca. Štiti od velikog broja bolesti, zahvaljujući bioflavonoidima, pektinu, folnoj kiselini, vitaminima A, B1, B6 i C. Tu je i kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan. Kombinacija hranljivih materija u limunu povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca...

Narandža – bogata je vitaminima A, B1, B9 i C, kalijumom, kalcijumom i biljnim vlaknima. Narandžin sok lako će liječiti  gripu, prehladu, oslabljeni imunitet, probavne smetnje, angine, bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Jedna narandža dnevno poboljšava izgled kože i kose, spriječava visok pritisak, pomaže kod bolesti disajnih puteva, smanjuje upale kod artritisa, spriječava žučne probleme, čuva od gripe i prehlade te štiti od mnogih vrsta raka.

Šipak – hranjivo voće bogato antioksidantima. Sadrži fitohemikalije koje podstiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase, a bitno je za prevenciju od osteoporoze. Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida. Vraća elastičnost koži.

Izvor: lepotaizdravlje.rs