Milatović: Vlast mora prestati da se ponaša antidržavno i antievropski

U Crnoj Gori je na sceni praksa antievropskog donošenja zakona bez javnih konsultacija, kazao je predsjednik države Jakov Milatović i dodao da će, što prije takvo ponašanje prestane, država brže napredovati ka Evropskoj uniji (EU).

On je to kazao nakon sastanka sa predsjednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen na marginama bezbjednosnog foruma Globsec u Pragu.

„Razgovarali smo o trenutku u kome se Crna Gora sada nalazi, o momentu koji postoji u Briselu u smislu našeg ubrzanog evropskog puta, i složili smo se da zaista ovaj trenutak ne smijemo propustiti“, rekao je Milatović.

On je dodao da su razgovarali i o brojnim izazovima koji postoje na tom putu, o urušenim odnosima sa Hrvatskom.

„Nažalost, moram da kažem da to nije dobro, da su određeni postupci čiji smo bili svjedoci u proteklih par mjeseci narušili naše dobrosusjedske odnose s Hrvatskom i mislim da to nije dobar put naprijed“, kazao je Milatović.

On je rekao da je sa Fon der Lajen razgovarao o brojnim izazovima u dijelu dodatne politizacije crnogorske javne administracije.

„Ovdje prije svega mislim na Zakon o obrazovanju kojim se izbor direktora u školama opet stavlja u ruke ministra, Zakon o unutrašnjim poslovima gdje se dodatno zapošljavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova i policiji diskreciono daje na odlučivanje ministru“, naveo je Milatović.

Izvor: MINA