NVO Novi poredak održala edukativnu radionicu u okviru projekta “Edukacijom i druženjem prema jedinstvu različitosti”

NVO Novi poredak je počela realizaciju projekta pod nazivom ,,Edukacijom i druženjem prema jedinstvu različitosti”  čiji je cilj promocija ostvarivanja prava i sprečavanje stigmatizacije i diskriminacije prema manjinskim narodima i drugim manjinskim nacionalnim zajednicama. Projekat se između ostalog u jednom segmentu bazira i na podizanje svijesti zajednice o problemu socijalne isključivosti romske populacije i sprečavanje njihove stigmatizacije i diskriminacije. Koordinator na projektu profesor Radivoje Bogavac ističe da je jedan od prioriteta projekta edukacija srednjoškolske omladine i njihovo upoznavanje sa otežanim uslovima života Roma i smanjenje socijalne i društvene distance prema njima.

Realizovana je jedna informativna radionica na kojoj su mladi imali priliku da upoznaju pripadnike Roma koji su bili prisutni na radionici kojom prilikom su sredjoškolci JU Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“ direktno informisani o problemima sa kojima se suočava romska populacija i aspektima njihove životne problematike. Srednjoškolska omladina je na taj način bliže upoznata sa porijeklom Roma, njihovim problemima i prednostima njihove društvene inkluzije. 

Jedan od predavača na projektu profesorica pravne grupe predmeta, Milena Drobnjak je navela da je poštovanje multikulturalnog sklada i različitosti bitan preduslov društvene kohezije i održivosti građanskog društva i da je potrebno razvijanje senzibiliteta prema pripadnicima svih nacionalnih zajednica. Projektom se predviđa realizacija kampanje u više gradova na sjeveru Crne Gore kako bi se i na regionalnom nivou građani i mladi upoznali sa problemima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. 

Aktivnosti projekta obuhvataju edukaciju o pravima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. i mehanizmima savladavanja prepreka u njihovoj implementaciji kao i podršku romskoj populaciji u procesu socijalne, sportske i društvene inkluzije. Prioritet u implementaciji svake aktivnosti projekta je i društvena vidljivost i socijalna uključenost svih manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u sve društvene tokove. 

Projekat se realizuje u partnerstvu sa NVO Korak promjene, podržan je od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Crne Gore i traje sedam mjeseci. 

Koordinator projekta: prof. Radivoje Bogavac

Saopštenje: NVO Novi poredak