Gorčević: Crna Gora prekinula stagnaciju politike proširenja

Crnoj Gori su dobijanjem Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja vladavine prava (IBAR) otvorena sva vrata kada je u pitanju pregovarački proces sa Evropskom unijom (EU), kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

 Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, (MEP), Gorčević se na marginama Globsec Foruma u Pragu sastanala sa kolegama iz EU institucija i država članica i informisala ih o napretku Crne Gore u procesu evropske integracije.

Ona se sastala sa ministrima vanjskih poslova Rumunije i Litvanije, Luminitom Odobesku i Gabrieliusom Landsbergisom, sprecijalnim predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova i regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom i državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije, Markom Štucinom.

Gorčević je kazala da su dobijanjem Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja vladavine prava (IBAR) Crnoj Gori otvorena sva vrata kada je pregovarački proces u pitanju.

Kako je istakla Gorčević, odgovornost i obaveza Vlade je da na krilima tog uspjeha uradi sve kako bi taj posao doveli do kraja.

Izvor: MINA