Crna Gora ima efikasan sistem azila

Crna Gora je primjer moderne, građanske i solidarne države, koja nalazi načine da se humano i dostojanstveno odnosi prema svima koji su primorani da napuste državu, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović na zasijedanju Interparlamentarne unije (IPU) u Ženevi.

Iz crnogorskog parlamenta je saopšteno da je na generalnom zasijedanju 138. Skupštine IPU u Ženevi bilo riječi o jačanju globalnih rješenja za migrante i izbjeglice. 

Brajović je rekao je da je primjenom Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, koji je u Crnoj Gori stupio na snagu 1. januara, uspostavljen efikasan i jedinstven sistem azila, kojim se implementiraju standardi međunarodnog humanitarnog prava i zaštite ljudskih prava. 

On je podsjetio na činjenicu da je tokom godina rata u okruženju, bilo potrebno obezbijediti smještaj i zadovoljiti elementarne životne potrebe za više od sto hiljada ljudi.

Prema riječima Brajovića, s obzirom na tadašnje političke prilike u okruženju, ekonomske mogućnosti i stepen razvoja tadašnje Crne Gore, to je bilo veliko opterećenje i izazov. 

„Uspjeli smo da sačuvamo stabilnost i budemo sigurno utočiste velikom broju izbjeglica. Zato ističemo Crnu Goru kao pravi primjer moderne, građanske i iznad svega solidarne države, koja u kontinuitetu pronalazi adekvatne načine da se na human i dostojanstven način odnosi prema svima koji su primorani da napuste svoju zemlju“, kazao je Brajović.

Izvor:mina