Crna Gora faktor stabilnosti na Balkanu

Crna Gora će se zalagati za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i za promovisanje politike otvorenih vrata NATO-a, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković se danas sastao sa ambasadorom Češke Republike u Crnoj Gori, Karelom Urbanom.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je Bošković naglasio stav da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana apsolutna integrisanost u Evropskoj uniji i NATO-u.

Bošković je, kako se navodi, dodao da Crna Gora teži produbljivanju saradnje, kako sa saveznicima, tako i sa međunarodnim partnerima. U tom smislu, dodatno je naglasio da se odbrambena saradnja Crne Gore i Češke Republike može intenzivirati, naročito na područjima od zajedničkog interesa.

"Ministar je informisao ambasadora Urbana o strateškim planovima razvoja Ministarstva odbrane Crne Gore, aktuelnoj međunarodnoj i saradnji sa NATO strukturama, doprinosu Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, strateškom planiranju, kao i razvoju ljudskih resursa u crnogorskim odbrambenim strukturama", navodi se u saopštenju.

Ambasador Urban je uputio čestitke Boškoviću na izuzetnom doprinosu Ministarstva odbrane Crne Gore u ostvarivanju spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, kao što je članstvo u NATO, naglasivši da to ne donosi dobrobit samo za našu zemlju, već i za cjelokupnu evropsku zajednicu.

On je apostrofirao i da je Crna Gora viđena kao faktor stabilnosti na Balkanu, ističući bezrezervnu podršku Češke Republike za njeno buduće članstvo u Evropskoj Uniji.

 

Izvor­: rtcg