Poništeno glasanje za predsjednika opštine Tuzi

Odbornici Skupštine opštine u sastavu glavnog grada Tuzi su na sinoćnjem zasijedanju većinom glasova podržali prijedlog odbornika Halila Dukovića da se cjelokupan postupak tajnog glasanja sa prethodne sjednice za predsjednika opštine Abedina Adžovića poništi.

Opozicija, koja 2. marta nije prisustvovala glasanju, poručila je da će braniti Ustav i Skupštinu od ponovnog nelegitimnog biranja jedinog predloženog kandidata.

Nakon 90 minuta žučne rasprave, odbornik DPS-a Halil Duković predložio je da se zbog evidentnih propusta i grešaka u postupku tajnog glasanja poništi postupak. Njegov prijedlog je usvojen sa 19 glasova za, dok je 12 odbornika opozicije glasalo protiv.

- Komisija i glasački listić nijesu bili u skladu sa Statutom, rezultate je objavila sekretarka što je protivno Statutu opštine.

Predsjednik nije položio zakletvu. Objavljivanje rezultata je urađeno bez nastavka sjednice- bili su neki od zaključaka Dukovića o nepravilnostima tajnog glasanja za predsjednika Tuzi. Iz redova opozicije rečeno je da Abedin Adžović ranije nije dobio potrebnu većinu glasova, tj. 17 od 32 odbornika.

Za kandidata DPS-a od prisutnih 18 članova 16 je podržalo njegovo naimenovanje, a dvoje je bilo protiv. U Albanskoj alternativi bili su odlučni da je to nelegitimno, te da prema statutu ponovno glasanje za Adžovića nije moguće.

- Ovo je cirkus, nećemo vam dozvoliti da ovo radite. Branićemo Statut i Skupštinu od vas -poručio je odbornik Albanske alternative Nik Đeljošaj.

Prema usvojenom prijedlogu odbornika Dukovića, predsjednik Skupštine se obavezuje da formira radno tijelo koje će mu pomoći da rukovodi postupkom tajnog glasanja, kao i da narednu sjednicu sazove u što kraćem roku.

 

Izvor:AntenaM