Bijelo Polje od 3. do 5. septembra u znaku Ratkovićevih večeri poezije (video)

Ratkovićeve večeri poezije, jedna od najznačajnijih književnih manifestacija u regionu, održaće se u Bijelom Poljuod 3. do 5. septembra.

Ova manifestacija već 54. put okuplja naznačajnija domaća i regionalna pjesnička imena, a u okviru programa ove godine nastupiće i likovni umjetnici, glumci, i muzičari, što će ovoj pjesničkoj svetkovini  dati dodatni kvalitet.

Kako je u emisiji “Start Art” Radija Bijelo Polje kazao direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić, očekuje se učešće oko 60 pjesnika iz Crne Gore i regiona, a potvrđen je i dolazak pjesnika iz Italije i Turske.

Musić je kazao i da su organizatori pripremili šarolik program, te da će i ove godine mladi biti u fokusu ove pjesničke manifestacije.

“U tom smislu, ove godine smo tri segmenta posvetili mladima. Pored programa za mlade pjesnike na kojem će biti promovisana knjiga prošlogodišnje dobitnice prve nagrade za pjesnike do 27 godina Anđele Bulajić, uslijediće nastup finalista ovogodišnjeg konkursa za pjesnike do 27 godina i  proglašenje  dobitnika i uručivanje prve, druge i treće nagrade. Planirana je i trodnevna književna radionica za srednjoškolce  koju će voditi Milka Španjević i Edin Smailović, a svakog dana gost radionice biće po jedan poznati pisac iz regiona. Takođe, u Biblioteci Srednje stručne škole organizovaćemo promociju Zbornika radova i otvaranje likovne izložbe.

„Kako odzvanjaju moji koraci“,srednjoškolaca iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, gdje će učestvovati zastupljeni autori. Ovaj zbornik objavljen je u izdanju JU Ratkovićevevečeri poezije, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore” istakao je Musić.

Musić je kazao da će, osim pjesničkih i književnih programa, na Ratkovićevim večerima poezije publika imati priliku da prisustvuje i drugim vidovima kulturnih sadržaja, pa će ove godine u dvorištu Kuće Rista Ratkovića biti priređena monodrama „Ono što zovem zaborav“, po tekstu Lorana Movinjea a u izvođenju Filipa Grinvalda, i duhovita drama „Samo pošteno, pa ko koga zajebe“  ili „Osmi smrtni grijeh“, po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, u izvođenju Moamera Kasumovića i Omara Bajramspahića.

Kako je istakao Musić, Ratkovićeve večeri poezije svake godine u koncepcijskom, sadržajnom  iorganizacionom smislu donesu nešto novo, te su i ove godine, povodom 70 godina od smrti velikog pjesnika pripremili izložbu fotografija sa Ratkovićevih večeri poezije od 1971. do danas.

“Izložbu će pratiti audio-magnetofonski zapisi sa ove manifestacije, a za ovu priliku pripremili smo tonske zapise Desanke Maksimović, Ćamila Sijarića i Gustava  Krkleca. Ta izložba, koja će biti otvorena  u Kući Rista Ratkovića, nazvana je, prema stihovima Rista Ratkovića, „Duha radi“. Upravo, ova izložba prati razvoj i stasavanje Ratkovićevih večeri poezije od manifestacije do institucije” kazao je Musić.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić