U okviru 18.White field jazz festivala promovisana knjiga notnih zapisa Taika Ganića

Promocija knjge notnih zapisa ,,Instrumentalni sevdah“ i izvedba kompozicije ,,Mustra za leteće ćilime“ autora Taika Ganića, upriličeni su danas u kući Rista Ratkovića.

Otvarajući izlložbu Izet Erović je kazao da je sevdalinka po mišljenje mnogih slavista jedna od najcjenjenijih lirskih kreacija u evropskoj usmenoj književnosti.

,,Brojni su eseji o sevdalinki. Takođe, sevdalinka je bila inspiracija mnogih pisaca sa prostora Balkana. Sevdah je zapravo veličanje ljubavi. Izraz ,,sevdalinka“ podsjeća na povezanost sa melodijskim pjevanjem. Pjevač sevdalinke žudi za zagrljajem onoga što je predmet njegove želje i kome pripada cijela njegova duša“, zaključuje Erović.

Taik Ganić je kazao da je njegova knjiga zbirka autorskih kompozicija i aranžmana koja sublimira desetogodišnji rad benda ,,Mustra Orchestra“  čiji je on glavni član.

,,U knjizi se nalazi deset kompozicija sa naša dva albuma “Muzika iz romana“  i ,“Koraci“. Oba albuma su u potpunosti intsrumentalni i objavljeni su za “Hayat“ produkciju u Bosni i Hercegovini“, kazao je Ganić.

On je istakaoda je za zapise kompozicija je bio zadužen njegov sin Emar Ganić, student muzičke akademije u Sarajevu. Slike i tesktove je obradio Almir Kukić, a fotografiju balerine na naslovnoj strani ove zbirke je obradio Mirsad Mujanović.

Ganić je irazio nadu da će ova knjiga ostaviti trag desetogodišnjeg rada njegovog benda, ali i da će budućim generacijama poslužiti kao putokaz za njihove predstojeće radove.

Izvedbom kompozicija “Ne kuni“,“Ćiro“ i “Kolo“ Ganić je upotpunio današnji program promocije knjige.

 

 

Tekst i foto: Željko Simović