Zelenski: Rusija mora da izgubi rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da je predstavio Sjedinjenim Američkim Državama Plan pobede i objasnio svaku pojedinačnu tačku.

"Idemo kući posle svih neophodnih pregovora. I svi pregovori su upravo ono što je Ukrajini potrebno. Plan pobjede je predstavljen Americi i objasnili smo sve tačke. Sada ćemo na nivou naših timova raditi na tome da ispunimo svaki korak, svaku odluku koju donesemo", poručio je on.

Zelenski je takođe kazao da će jake pozicije za Ukrajinu omogućiti brži mir."Sve je na stolu sa partnerima. Dugoročni, odbrambeni paket, sankcije protiv Rusije", naveo je Zelenski u video obraćanju naciji, prenosi Ukrinform.Kako je dodao, u toku su pripreme za sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u formatu Ramštajn u Njemačkoj, gdje će, kako je naveo, Ukrajina, zajedno sa svojim partnerima, pratiti sadržaj Plana pobjede.

On je zahvalio SAD-u na paketu pomoći Ukrajini u iznosu od skoro osam milijardi dolara i novim sporazumima o podršci rekonstrukciji i oporavku Ukrajine, zaključenim sa "Velikom sedmorkom", a kojoj se, kako je naveo, pridružilo više od 30 zemalja i Evropska unija."Rusija mora da izgubi ovaj rat. Ukrajina mora da pobijedi. Ovo su pravi temelji za zajedničku bezbednost. Mir dolazi iz snage", zaključio je Zelenski.

Izvor:  Rtcg