"Polarizacija u odnosima najveća prijetnja po svjetski mir"

Polarizacija u savremenim međunarodnim odnosima predstavlja najveću prijetnju po svjetski mir i stabilnost od kraja Drugog svjetskog rata, poručio je potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović na debati zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ivanović je tokom govora pozvao na okončanje svih ratnih dejstava, insistirajući na zaštitu civila i civilne infrastrukture i odgovornosti za učinjenu ratnu štetu.

Osvrnuo se na reformu Ujedinjenih nacija i prilagođavanje geopolitičkoj realnosti vijeka u kojem živimo, uz nedvosmislenu podršku savremenim demokratskim vrijednostima.

“Ovogodišnja generalna debata tematski je naslovljena „Ne zapostavljati nikog: Zajednički djelovati za unaprjeđenje mira, održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sadašnje i buduće generacije“. Tokom trajanja generalne debate visoki zvaničnici svih država članica i posmatrača Ujedinjenih nacija su imali priliku da kroz svoje obraćanje skrenu pažnju na izazove s kojima se suočava savremeno društvo”, piše u saopštenju.

 Izvor: Rtcg