Bjelopoljskim poljoprivrednicima po dvije zlatne medalje za kvalitet rakija i brašna na novosadskom sajmu

Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede koji se od 17.maja održava u Novom Sadu, bjelopoljski poljoprivrednici ostvarili  su zapažen uspjeh.  Vujica Vuković osvojio je  dvije zlatne  medalje  za kvalitet rakija  od šljive i jabuke, dok je Refik Hadžibegović osvojio dva zlata za proizvodnju i kvalitet brašna od heljde i kukuruza.

Poljoprivrednici sa teritorije opštine Bijelo Polje posjetili su ove nedjelje novosadski poljoprivredni  sajam kako bi se upoznali sa novinama u primjeni agrotehničkih mjera, vidjeli savremenu mehanizaciju i razmijenili znanja i iskustva, kazao je za Radio Bijelo Polje Armin Sijarić, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj. Dodaje da je lokalna samouprava  obezbijedila  tradicionalno besplatan odlazak u Novi Sad za poljoprivrednike iz naše opštine, kao i zaposlene u lokalnoj upravi koji se bave poslovima ruralnog razvoja i poljoprivrede.

“Posjeta je trajala tri dana, od 17. do 20. maja, a učesnici su mogli da razmijene iskustva sa kolegama iz cijelog regiona. Sajam poljoprivrede u Novom Sadu ima regionalni i međunarodni značaj i okuplja brojne kompanije i izlagače iz zemlje i regiona. Velika i raznovrsna ponuda alata, sitne i krupne mehanizacije i opreme te stočnog fonda, kao i brojne manifestacije i takmičenja čine ovaj sajam jedinstvenim kada je razmjena iskustava, edukacija i usvajanje novih znanja u pitanju”,  istakao je  Sijarić.

Podsjeća da je Međunarodni poljoprivredni sajam najveći sajamski događaj u Srbiji i jedan od najvećih u Evropi u oblasti poljoprivrede. Okuplja najznačajnije kompanije u agroindustriji, poljoprivrednoj proizvodnji, mehanizaciji, kao i najbolje u stočarstvu.  Svoje proizvode na sajmovskim takmičenjima su prijavili i bjelopoljski poljoprivrednici, a neki su osvojili i nagrade za kvalitet.

“Vujica Vuković koji se takmičio u proizvodnji i kvalitetu rakija osvojio je čak dvije medalje za kvalitet i to: zlatnu medalju za kvalitet šljivovice  i zlatnu medalju za kvalitet jabukovače. Takođe, još jedan učesnik iz Bijelog Polja, Refik Hadžibegović osvojio je zlatnu  medalju za proizvodnju i kvalitet brašna od heljde i zlatnu medalju za kvalitet brašna od kukuruza,” rekao je Sijarić.

On je zahvalio predsjedniku Opštine Petru Smoloviću na podršci u organizaciji ove posjete i poručio da će Opština Bijelo Polje i ubuduće podržavati učešće naših poljoprivrednika na ovakvim i sličnim sajmovima, sa ciljem prezentacije domaćih proizvoda, turističkih i poljoprivrednih potencijala Bijelog Polja i unapređenja znanja i iskustava.

Izvor i foto: Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj