Jašarević: Kroz knjigu ,,Nedovršeni svijet“ spojio sam moje dvije velike ljubavi (video)

U okviru Regionalnog festivala fantastične književnosti Refesticon promovisna je i knjiga Adnadina Jašarevića ,,Nedovršeni svijet“.

Adnadin Jašarević, osim što piše, autor je ilustracija brojnih izdanja i pokretač škole stripa u Zenici. Što se tiče njegovog izdanja, koje je predstavljeno u sklopu 11. Refesticona, kazao je da je ovo prva bosanskohercegovačka grafička novela koja je nacrtana i objavljena ,,Ova knjiga ilustrirani roman ’Nedovršeni svijet’ koji sam počeo pisati daleke 1999. godine. To je prvi bosanskohercegovački roman epske fantastike koji će objaviti Bošnjačka zajednica kulture Preporod, pa potom Udruženje književnika zeničko-dobojskog kantona kao roman. Prošlo je mnogo godina da bi se odlučio spojiti dvije ljubavi pisanje i crtanje stripa. Tako sam na neki način uspio zatvoriti krug“, kazao je Jašarević i dodao da je riječ o romanu o snovima.

,,Još kad sam ga pisao motivirala me je ideja kako su snovi opipljiviji i čvršći od jave. Ništa u svijetu koji dijelimo ne bi moglo postojati ukoliko to nešto neko ne bi prethodno sanjao, tako da je to morala biti priča o sanjaču i to dječaku, jednom od onih kakve java mora povrijediti i kojima java duguje za svoje postojanje. U ovom svijetu, glavni junak priče, poput sanjača prije njega od ništavila otima parčad tako što ih sanja s vremena na vrijeme. On sanja čitave predjele, planine, zverinje, kule... On je od sanjača do sanjača pomalo i čudan, izgleda nesretno sklepan, ali ono što je najvrednije u njemu jeste da svoje postojanje duguje snovima. U fabulu kasnije ubacujem još neke likove koji su posveta fantastične i avanturističke proze. U priči sam imena transkribovao, ali je iz konteksta lako zaključiti o kojim piscima je riječ. Važno je napomenuti da ćemo mi uvijek stvarati nešto novo, zato se i knjiga zove Nedovršeni svijet“, kazao je Jašarević.

Tekst: Magdalena Smolović

Foto i video: Vladimir Jelić