Osobe sa invaliditetom se informisale o svojim pravima, najavljeno izdavanje ID kartica

Panel diskusija o pravima, potrebama, položaju, ali i obavezama osoba sa invaliditetom, održana je danas u udruženju „Elipsa“, u okviru projketa „U potrazi za...“.

Naime, osobe sa invaliditetom, zaposlene u udruženju „Elipsa“, preko projekta „Jačanje kapaciteta OSI“, odlučile su da same osmisle novi projekat, čiji je jedan segment i potraga za informacijama, koje direktno mogu uticati na kvalitet njihovog života.

Sadeta Čokrlija, jedna od  uključenih u projekat „U potrazi za...“, kazala je da je njegov cilj, kao i cilj današnje panel diskusije, jačanje kapaciteta OSI za kreiranje projekata i projektnih aktivnosti, kao i produbljivanje znanja o pravima i mogućnostima osnaživanja OSI.

„Ovo je naš prvi projekat, koji smo sami osmislili i dokaza da osobe sa invaliditetom mogu biti kreatori velikih i važnih priča“, istakla je Čokrlija.

Na današnoj panel diskusiji „U potrazi za informacijama“, govorila je Nada Ćetković iz Kancelarije za OSI, a kako je naglasila, da Opština radi na unapređenju položaja OSI pokazuju  brojni stateški dokumenti koji se donose na lokalnom nivou.

Ćetković je istakla i da opštinska Kancelarija za OSI, od svog osnivanja 2012. godine, teži stvaranju boljih uslova za život osoba sa invaliditetom.

„Kancelarija za OSI osnovana je u okviru Lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti, za priod 2010-2015, tako da su se uglavnom aktivnosti zasnivale na ispunjavanju tog dokumenta, kao i praćenju njegove realizacije u praksi. Kasnije je donesen novi LPA za period 2017-2021, tako da je Kancelarija i sada zadužena da prati njegovu implementaciju. Međutim, ono što je sada jako aktuelno, jeste taj Lokalni plan akcije o zaštiti OSI od dikriminacije, koji je donesen krajem 2018. To je tema koja zavređuje posebnu pažnju i drago mi je što smo među prvim opštinama prepozanli važnost donošenja tog dokumenta“, kazala je Ćetković.

Ona je najavila i novi LPA i to onaj koji se odnosi na prilagođevanje objaketa u javnoj upotrebi osobama sa invaliditetom.

„Izrada tog dokumenta je u toku i nadamo se da će uskoro biti završen i usvojen, kako bi što prije krenuli u njgovu realizaciju“, navela je Ćetković iz Kancelarije za OSI.

Ona je informisala i osobe sa invaliditetom o izdavanju ID kartica.

„Riječ je o karticama na osnovu kojih osobe sa invaliditetetom imaju prioritet pri ostvarivanju zdravstvene zaštite na području bjelopoljske opštine. Ono što je jako važno, dobijanje te ID kartice neće zavisti od pripadnosti određenoj organizaciji ili udruženju, koje je dio koalicije „Savez“, već je potrebno da lice ispunjava bar jedan od tri uslova i to - da je korisnik dodatka za njegu i pomoć drugog lica, da ima rješenje o procjeni invaliditeta više od 70 %,  ili da je oslobođena od plaćanja participacije kod Fonda zdravstva“, pojasnila je Ćetković.

O važnosti psihoterapeutske podrške danas je govorila psihijatrica u bjelopoljskom Domu zdravlja, Mirjana Varagić, koja je bila i uključena u projekat „Jačanje kapaciteta OSI“, te se osvrnula na ostvarene rezulatate.

„Mi smo izvršili individualnu procjenu svakog kandidata, utvrdili njihove poteškoće i prednosti, uradili procjenu intelektualnog kapaciteta. Pored tih individualnih psihoterapija, imali smo i grupne, koje su se pokazale jako važnim u smislu procesa sazrijevanja OSI u tim interpersonalnim odnosima“, podsjetila je Varagić.

Ona je i istakla da su najčešći problemi u radu sa osobama sa invaliditetom, pored tih ličnih konflikta u prihvatanju i suočavanju sa teškoćama koje proizilaze iz invaliditeta, te interpersonalne relacije i komunikacija sa drugim ljudima.

„Tako da mislim da smo u tom smislu napravili pomak, zahvaljujući ovom projektu“, istakla je doktorka Varagić.

Samostalna savjetnica u Birou rada Bijelo Polje, Jadranka Rakonjac, prezentovala je danas osobama sa invaliditetom  mogućnosti zapošljavanja OSI.

„Zavod za zapošljavanje ima za cilj da putem realizacije programa namijenjenih licima sa invaliditetom omogući njihovo zapošljavanje kako bi im se omogućio samostalan i dostojanstven život“, navela je Rakonjac.

Rakonjac je istakla i da Fond za rehabilitaciju radi na unapređenju profesionalne rehabilitacije za nezaposlena i zaposlena lica sa invaliditetom.

„Pravo na profesionalnu rehabilitaciju može ostvariti nezaposleno lice sa invaliditetom, koje se zbog umanjene radne sposobnosti ne može uspješno uključiti u tržište rada, odnosno, zaposleno lice sa invaliditetom, koje zbog umanjene radne sposobnosti ne može zadržati postojeće zaposlenje ili napredovati u njemu“, pojasnila je samostalna savjetnica u Birou rada Bijelo Polje.

Ona je danas govorila i o preprekama koje onemogućavaju zapošljavanje lica sa invaliditetom, među kojima je posebno istakla  predrasude poslodavaca o njihovim radnim sposobnostima, zdravstvena ograničenja, gubitak samopouzdanja, zastarjela i neadekvatna znanja.

„Ove prepreke onemogućavaju  da OSI budu konkurentne na tržištu rada, te im je potrebna dodatna podrška i poseban stručni tretman kroz realizaciju mjera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije“, kazala je Rakonjac.

Nakon današnje panel diskusije, zaposleni u udruženju „Elipsa“ nastaviće realizaciju projekta „U potrazi za...“, a kako je najavila Sadeta Čokrlija, sledeća aktivnost je organizovanje tribine „U potrazi za zdravljem“.

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE