Udruženje “Oaza” obilježilo Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom (video)

Udruženje roditelja “Oaza, djeca i mladi sa smetnjama u razvoju  i volonteri iz OŠ “Dušan Korać” i Srednje stručne škole, danas su simboličnim okupljanjem na gradskom trgu obilježili 21. mart, Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom.

Pridružujući se globalnoj kampanji obilježavana ovog datuma, obuveni u šarene, različite čarape koje simbolizuje grešku na 21 hromozomu, oni su prošetali Ulicom slobode, ukazajući na još uvijek prisutnu diskriminaciju djece sa intelektualnim i razvojnim smetnjama i potrebu promjene  građanske svijesti.

Rasema Hekalo iz Udruženja “Oaza” kaže da iako je  diskriminacija sada manje prisutna, nego prije dvadeset godina kada je osnovano udruženje, još uvijek je dosta probema sa kojima se suočavaju ove osobe.

“Promjena svijesti je dugoročan proces i želimo na ovaj način da ukažemo na probleme  djece sa intelektualnim i kombinovanim smetnjma, jer su oni prema svim istraživanjima u najnepovoljnijem položaju. Još uvijek su nedovoljno uključena  u društvene aktivnosti, kulturno- zabavne i sportske sadržaje,  a nemamo ni servise podrške za ovu populaciju”, naglasila je Hekalo.

Ona je pohvalila ulogu medija, prije svega  Radija Bijelo Polje, koji, kako je istakla, na pravi način informišu o svim aktivnostima organizacija osoba sa invaliditetom, utičući na taj način  na promjenu svijesti lokalne zajednice.

 

 

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

 

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE