Fantastična priča Mire Satarić, Miličin izbor danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču Miličin izbor, Mire Satarić objavljenu u zbirci Trium reginarum. 

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

Odsjaj i senke plamena koji je poigravao u kaminu smenjivali su se na površini omanje lakirane kutije na Miličinom stolu, pa je delovalo kao da se jarki ukrasi stambolskih majstora kreću zajedno sa igrom svetla i tame.

Milica se nije naročito žurila da je otvori iako je glasnik koji ju je doneo kasnio. Sneg je vejao danima, noseći sa sobom zlokobnu tišinu, zatvarajući I ono malo puteva što je bilo prohodno i kojima se moglo nesmetano putovati.

„Sneg je”, pomisli Milica odmeravajući svog gosta „pa ipak, razne zveri napuštaju svoje jazbine.”

Visoki muškarac se nagnuo i dodirnuo ovlaš prstima glatki poklopac kutije.

„Nećeš da otvoriš dar što ti kćer iz Stambola šalje?”

Milica podiže obrve.

„Od kada to tebe, Brankoviću, ženske rabote zanimaju? Češljaš li se ili kao kakva žena doteruješ pa ti trebam i ženske ukrase pokazivati?”

Muškarac se trže kao oparen i povuče ruku.

„Otkud znam kakve ti darove iz Stambola šalju... Bilo bi lakše kada biste se vi, ženska čeljad, držala igle i naprstka, a muške stvari prepustili nama muškima da o njima brinemo.“

„Bilo bi“, složi se Milica s njim, „kada bi bilo muškijeh da se njima muške stvari povere. Sve muško što valja kosti je ostavilo na onome polju... No, nisi ovde došao da sa mnom zboriš o Kosovu niti o onome što ženskadiju mori. Šta hoćeš od mene, Brankoviću?”

Izraz na Vukovom licu se izmenio i Milica pomisli kako će zažaliti što ga je uopšte i pitala o pravom razlogu dolaska po ovom zlu vremenu.

„Koliko znaš o zmajevitoj deci?“

Prebledela je.

„Ako ti je ovo kakva najava da ćeš opet posegnuti za praznovericama kako bi Stefanu...“

„Zaboga miloga, ženo! Ozbiljno zborim i ozbiljno pitam. Muka me je nagnala tebi da se obratim. Tako mi vere i krsta, ništa se više ne radujem što moram da te pitam no što je tebi drago odgovarati!“

 

***

 

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/TRIUM%20REGINARUM.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-prica-milicin-izbor-mira-sataric

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje