Završena sedma sjednica lokalnog parlamenta, usvojeno svih 17 tačaka

Sedma sjednica lokalnog parlamenta završena je nakon višečasovne rasprave, a svih sedamnaset tačaka dnevnog reda je usvojeno.

Iako su sjednicu, kako smo i ranije javili, napustili odbornici Demokrata, URA-e i Ujedinjene Crne Gore, lokalni parlament  usvojio je niz značajnih odluka, među kojima i Izvještaj o radu predsjednika Opštine, organa i službi lokalne uprave, Izvještaj o realizaciji Programa rada Skupštine za 2018. godinu, predlog Odluke o organizovanju Službe Skupštine, kao i predlog o refinansiranju kreditnih obaveza.

Na sedmoj sjednici SO Bijelo Polje odbornici su dali saglasnost i za usvajanje Predloga Odluke o organizovanju JU Centar za djelatnosti kulture „Vojislav Bulatović Strunjo“ i statuta te ustanove.

Iako su ova dva predloga usvojena većinom glasova, kritike na novi način organizovanja Centra za kulturu  uputio je odbronik SDP-a, Adnan Striković, ističući da se preklapaju nadležnosti direktora i umjetičkog dirketora ove ustanove kulture.

On je napomenuo i da ne mogu važiti isti uslovi za imenovanje na ove funkcije.

Takođe, Striković je saopštio i da se u dokumentu o organizovanju JU Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo ne navodi precizno osnovna djelatnost – organizovanje festivala, manifetsacija i školskih takmičenja.

Odbornici su danas usvojili i Predlog Odluke o određivanju  naselja koja pripadaju području osnovnih škola  na teritoriji Opštine Bijelo Polje.

Takođe, izglasani su i prijedlozi odluka o stavljanju van snage Odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje Ugovora o sufinansiranju izgradnje stambeno-poslovnog centra, kao i Aneksa broj 1 tog ugovora.

Pomenuti stambeno-poslovni centar odnosio se na proširenje gradskog trga u zoni iza spomenika na gradskom trgu kao i izgradnju javne garaže sa 360 parking mjesta na površini ispod cijele zone postojećeg trga.

Međutim, prilikom rekonstrukcije gradskog trga i građevinskih intervencija u ulici 3. januar arheološki tim je na toj parceli pronašao i registrovao 32 grobna mjesta – mezarja i utvrdio granicu nekadašnjeg groblja.

„Iz tih razloga se novim DUP-om odustalo od gradnje u parkovskoj zoni, od ideje za proširenje trga i izgradnje javne garaže“, naveo je Milanko Minić, direktor Direkcije za izgradnju i investicije.

Odbornici su danas usvojili i Plan zaštite i spašavanja od zemljotresa za Opštinu Bijelo Polje.

Prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na Odluku o prenosu prava raspolaganja na građevinskom zemljištu, o davanju saglasnosti za skidanje tereta otuđenja i opterećenja, kao i o prenosu prava raspolaganja na nepokretnostima Vladi Crne Gore usvojeni su bez diskusije.

Na današnjoj sjednici odbornici su raspravljali i o radu i poslovanju DOO „Parking servisa“ za 2018, kao i o Programu rada za tekuću i usvojili ga.

Odbornici Adnan Striković i Zoran Bošković, saopštili su da im nije jasno kako DOO „Parking servis“ očekuje porast prihoda od Pauk službe, kada je u 2018. godini  visina prihoda po tom osnovu bila i niža od očekivane.

Bošković je uputio i prijedlog da se parking za vrijeme državnih i vjerskih praznika više ne naplaćuje, na šta je direktor Parking servisa, Ismar Ćorović reagovao i napomenuo da je parking besplatan tokom državnih praznika.

Skupština opštine Bijelo Polje na današnjem zasijedanju usvojila je i izvještaju o radu i poslovanju Dnevnog  centra za djecu sa smetnjama u razvoju “Tisa”, uz pohvale za postignute rezultate od strane svih odbornika.

Takođe, jednoglasno je usvojen i Izvještaj o radu JU “Ratkovićeve večeri poezije”, ali uz komentar odbornika Adnana Strikovića da u jednom takvom dokumentu nema mjesta za iznošenje subjektivnih komentara.

„Ono što je upitno u ovom Izvještaju jeste postojanje elitne kulture i intelektualne aristrokratije, smatram da takve sintagme treba ukloniti“, dodao je Striković.

Odbornici su jednoglasno podržali i Izvještaj o radu  OO Crvenog krsta Bijelo Polje za 2018. godinu, sa Programom rada za 2019, uz napomenu da je riječ o jako kvalitetno urađenom izvještaju, a predsjednik SO Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, uputio je prijedlog da svi odbornici u budućem periodu simbolično pomognu finansiranje Crvenog krsta.

Predsjednica Kluba odbornika DPS-a, Vesna Pavićević, naglasila je da jedna ovakva organizacija zaslužuje posebno poštovanje svih, jer je njeno humano djelovanje prvenstveno posvećeno zaštiti ugroženih stanovnika, koji su u stanju socijalne i zdravstvene potrebe.

„Opštinska organizacija Crveni krst prepoznata je po prioritetnom odnosu orema ciljnoj grupi, kojoj pripradaju starije osobe, beskućnici, djeca i omladina sa smetnjama u razvoju, RE populacija, azilanti, socijalno ugoržene porodice.. A ovaj izvještaj koji je danas pred nama, pokazatelj je ostvarenih odličnih rezultata, gdje ova organizacija svojim radom daje neprocjenjiv odnos našim građanima i našoj opštini“, podvukla je Pavićević.

Podsjetimo, današnjem zasijedanju nijesu prisustvovali ni predstavnici Demokratskog fronta.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE