Za zdraviju životnu sredinu, zamijenimo auta biciklima

Nevladina organizacija Razvojni centar uspješno je realizovala projekat Parking za bicikla, postavivši četiri parking mjesta u blizini značajnih ustanova.

Izvršni direktor ove NVO, Aleksa Minić, za Radio Bijelo Polje je kazao da se radi o parkinzima pored Opšte Bolnice, Centra za sport i rekreaciju, Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović” i Srednje stručne škole.

Istakao je da je opšti cilj projekta održiva životna sredina u gradskom području. Naglasio je da veća upotreba bicikla, kao prevoznog sredstva, donosi višetruke koristi čitavoj populaciji našeg grada, naročito u pogledu smanjenja saobraćajnih gužvi, buke i emisije štetnih gasova, opterećenja centra grada parkiranimm vozilima, te doprinosi zdravijoj životnoj sredini.

“Svjedoci smo svakodnevnih gužvi u saobraćaju koju pričinjava povećan broj automobile, a što prouzrokuje česte udese kao i zagađivanje životne sredine. Neshvatljivo je da u razvijenijim zemljama građani koriste u najvećoj mjeri bicikl kao sredstvo prevoza čime čine te gradove udobnijim za život, dok je  kod nas to obratno. To moramo minjenjati za dobrobit svih nas koji ovdje živimo”, upozorio je Minić.

On je kazao da postoje načini da se ovi problemi ublaže, a jedan od njih  je veće korišćenje sredstava alternativnog prevoza, poput bicikla.

,,Svijest građana u tom pogledu je na veoma niskom nivou. Nepohodno je kontinuirano raditi na podizanju svijesti Bjelopoljaca da koriste bicikl kao ekološko sredstvo prevoza", ocijenio je Minić.

Specifični ciljevi projekta su veća upotreba bicikla kao alternativnog prevoznog sredstva, funkcionalniji saobraćaj u užem gradskom području, doprinos dijalogu o ekološkoj održivosti na lokalnom nivou, kazao je izvršni direktor ove NVO.    

Minić je zaključio da su u sklopu projekta potpisali memorandume o saradnji sa pomenutim institucijama.

Projekat je finansirala Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama Opštine Bijelo Polje za 2017. godinu.

Autorka: Enida Omerhodžić

Foto: Arhiva Nevladine organizacije Razvojni centar

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE, ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE