FANTASTIČNA PRIČA Dragića Rabrenovića, Teodorino zavještanje danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču Teodorino zavještanje, Dragića Rabrenovića objavljenu u zbirci Knez Vladimir. 

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

Presavila je stranicu nakon što je potpisala. Uzela je kovertu sa stola kraj kreveta dok je još leškarila obasjana sunčevim zracima. Ispisala je adresu tako čitkim slovima da je izgledalo kao da ih je otkucala, a onda ubacila pismo i zalijepila kovertu. Prije tog pisma je napisala jedno koje nije ubacila u kovertu. Samo ga je spustila na isti onaj sto od kedrovog drveta, koji je donijela sa posljednjeg putovanja po Moskvi, gdje je nekada radila. Tamo je saznala da stanovnici Altaja vjeruju kako je ovo drvo živo biće. A kasnije je čitala da su ga i Sumeri poštovali kao drvo života. Zbog toga je sve vrijedne stvari držala baš na tom stolu. Kada je sklopila kovertu lagano je, kao da odlaže sokolovo pero, spusti kraj sebe. Jednom rukom uze jastuk, a drugom sa stola dohvati pištolj. Prislonila ih je uz glavu i ispalila metak.

Nakon pucnja zavladala je tišina. Bolni muk. A onda jauci. Vrisak i metež po stanu u kome je živjela sa roditeljima. Jedva su njezini otac i majka uspjeli da otvore vrata skrhani bolom koji su osjetili. U nevjerici su gledali kako se krv sliva niz bijeli jastuk, poput lave koja kulja niz vulkan. Umirali su tu na pragu posmatrajući spokojno tijelo, vreli pištolj i umrljano pismo kraj nje.

Nina je imala 50 godina. Nije se udavala i nije imala djece. Živjela je kod roditelja posljednjih mjeseci dok je završavala knjigu. Odlučila je da napusti ovaj svijet nakon što sklopi korice. Tako je i bilo. Ranije je poslala rukopis izdavaču, a sada je adresirala pismo u kome je objasnila svoje postupke.

Pisala je priče sa granice. Priče koje obuhvataju istorijski period od sredine šestog do kraja devetog vijeka. Istraživala je period vizantijskog carstva kao pravnik i pristupala mu kao književnik. Jer je bila i jedno i drugo. Govorila je nekoliko stranih jezika, zanimala se za istoriju, filozofiju i teologiju. Proučavala je svjetske religije, državna uređenja i ljudske slabosti. Komunicirala je sa sudionicima prošlosti. Osluškivala je njihove priče i zapisivala ih. Onako kako su joj kazivali. Nije uljepšavala, niti mijenjala događaje. Napisala je dvanaest priča o životu i stradanju. Ipak, u knjizi se našlo njih jedanaest. Posljednja priča je ostala kod nje.

***

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/Knez%20Vladimir.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-teodorino-zavjestanje-dragic-rabrenovic

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje