Dr Šebek: Adekvatna priprema pacijenta neophodna za validnost biohemijskih nalaza

Da bi biohemijski nalazi bili validni i odslikavali pravo stanje organizma neophodna je adekvatna priprema pacijenta. To podrazumijeva uzimanje uzoraka od 7 do 9 časova ujutru, natašte i 12 sati od poslednjeg obroka, kazala je dr Mirela Šebek, specijalista kliničke biohemije.

“Uzimanje hrane u kasnim večernjim satima, naročito masne i slatke hrane, slatkih napitaka, čajeva, konzumiranje alkohola za 24 sata i cigareta, voćea koje sadrži gvožđe kao što su borovnice i aronija, sve to dovodi do povećanja glikemije, holesterola, triglicerida, proteina, gvožđa i drugih metabolita i samim tim, do netačnih rezultata, odnosno, dolazi do lažno povišenih vrijednosti. Takođe, prije analize enzima neophodno je izbjegavati fizičku aktivnost, jer napor prouzrokuje  višestruko veće vrijednosti. Prije vađenja nalaza ne treba piti terapiju, budući da i ljekovi mijenjaju vrijednosti. To se pogotovo savjetuje kod primjene antikoagulantne terapije, jer će u tom slučaju doći do lažnih vrijednosti a pacijenti mogu sebi ugroziti život. Takođe, i pojedina hrana bogata vitaminom K utiče na rezultate analiza”, istakla je dr Šebek, dodajući da je neadekvatna priprema pacijenata jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju  zaposleni u laboratoriji.

dr Mirela Šebek, specijalista kliničke biohemije

Dnevni ritam uzimanja uzorka za analizu je veoma bitan. Referentne vrijednosti za pojedine analize u jutarnjim satima nijesu iste sa vrijednostima u večernjim satima i tada je važno ispoštovati proceduru koju propiše ljekar. Zbog toga se u laboratoriju odlazi ujutro. Ako se uzorci, zbog hitnosti, uzimaju u večernjim satima, ljekar pri tumačenju rezultata uzima u obzir te okolnosti.

 

Repriza emisije ,,Tajne zdravlja" biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Dalibor Rakočević

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE