Usvojen Izvještaj o radu predsjednika Opštine, organa i službi, Smolović najavio stabilnost lokalnih finansija

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su danas Izvještaj o radu predsjednika Opštine, organa i službi lokalne uprave za 2018. godinu.

Predstavljajući izvještaj o radu, predsjednik opštine Bijelo POlje, Petar Smolović, istakao je da je u izvještajnom periodu posebna pažnja bila usmjerena na unapređenje finansijske slike lokalne uprave, koja je, kako je naglasio, danas mnogo povoljnija.

“Poštujući princip štednje i dobrog domaćinskog odnosa prema imovini Opštine, danas je finansijska slika lokalne uprave mnogo povoljnija. Na nju je uticala i pravičnija raspodjela poreskih prihoda, prije svega poreza na zarade, naknade za uredjenje gradjevinskog zemljišta, kao i naknade za legalizaciju nelegalno podignutih objekata. Naime, donošenjem novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave bitno su se povećali prihodi Opštine kroz povećanje procenta prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica koji pripadaju opštinama, što će značajno doprinijeti stabilnosti finansijske situacije u Opštini”, kazao je Smolović.

On je podvukao da će finansijskoj stabilnosti  značajno doprinijeti i to što je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, preuzelo finansiranje Male grupne zajednice, u kojoj borave djeca sa smetnjama u razvoju bez roditeljskog staranja i koja je jedina ustanova tog tipa u Crnoj Gori, na način što je od 1.02.2019. godine Mala grupna zajednica i formalno postala dio JU Dječiji dom “Mladost”, Bijela.

“Na taj način, Opština će smanjiti svoje rashode na godišnjem nivou za 150.000,00 €”, dodao je predsjednik.

Smolović je saopštio da je od prenesenih pet zarada iz 2017.godine, u 2018.godini isplaćeno  ukupno 14 zarada (pet iz 2017.godine i devet iz 2018.godine), što predstavlja iskorak u odnosu na ranije obaveze po ovom osnovu.

“Tokom budžetske 2018.godine, sve budžetske pozicije su realizovane u velikom procentu, dok je pozicija otplate duga mnogo veća od planiranog. Opština redovno izmiruje sve obaveze nastale po osnovu sanacionih kredita, svaka rata je u roku isplaćena, kao i obaveze po osnovu reprograma poreskog duga, a od januara 2019. godine, shodno postignutom dogovoru sa Poreskom upravom Crne Gore, uz svaku novoisplaćenu platu uplaćujemo i pripadajaće doprinose”, rekao je predsjednik, predstavljajući izvještaj.

Kako je naveo danas, privlačenje investitora je i u protekloj godini bio prioritet menadžmenta lokalne uprave.

“Uz olakšice predviđene za investicije u Biznis zonama: Nedakusi, Cerovo, Vraneška dolina, Bistrička dolina i novoosnovanim biznis zonama: Rakonje-Ravna Rijeka i Ribarevine – Poda, očekujemo dinamičniju investicionu aktivnost i brže otvaranje novih radnih mjesta, kako bi se smanjivala nezaposlenost i povećavao životni standard naših građana. Na osnovama Odluke o biznis zonama i Vladine uredbe o stimulansu investicija, u Bijelom Polju je nedavno ponovo počela proizvodnja kisjele vode „Rada”. Dvije nove proizvodne linije za pet i staklenu ambalažu imaće kapacitet 15.000 litara vode na sat, odnosno godišnje oko 100 miliona litara, što je dovoljno da zadovolji potrebe Crne Gore za kisjelom vodom. Ono što posebno ističemo je, da je potpuno nova fabrika zadržala staro ime brenda „Rada”, po kojoj je Bijelo Polje bilo prepoznatljivo širom regiona. Kompletna investicija iznosi cca 4 miliona eura”, napomenuo je Smolović.

On je podsjetio da opština Bijelo Polje uz podršku Vlade Crne Gore, realizuje strateške projekte od državnog značaja Ski centar Bjelasica, Đalovića pećina i Projekat izgradnje kolektora sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda.

Prvi čovjek bjelopoljske opštine poručio je da slijedi period stabilnosti i održivih finansija.

“Smatramo da smo postigli zavidan nivo stabilnosti, a uz istrajnost u strategiji održivosti planiranih mjera, vjerujemo da je period koji je pred nama, period stabilizacije i održivosti javnih finansija na lokalnom nivou. Lokalna uprava, prvenstveno kroz realizaciju brojnih infrastrukturnih i kapitalnih projekata, kreira dobar ukupni ambijent za razvoj privrede i bolji život građana. Na taj način stvaramo nove prilike za naše građane i otvaramo nova radna mjesta. I u narednim godinama ćemo nastaviti realizaciju započetih projekata i stvoriti pretpostavke za nove projekte”, poručio je Smolović.

Odbornik DPS-a, Abaz Kujović, kazao je da je Izvještaj o radu predjsednika Opštine, organa I službi loklane uprave, potvrda kontinuiranog uspješnog rada i razvoja bjelopoljske opštine.

Vizija lokalne uprave je da Bijelo Polje ostane centar sjevera Crne Gore i da realizacijom kapitalnih projekata preraste u moderan turistički grad, podvukla je na današnjoj sjednici predsjednika Kluba odbornika DPS-a, Vesna Pavićević.

“Da vladajuća partija ispunjava predizborna obećanja pokazuje i Izvještaj o radu predjsednika Opštine, organa I službi loklane uprave”, navela je Pavićević, istučući da je napredak vidljiv u svim oblastima.

Komentarišući izvještaj, Azem Idrizović iz SD-a, posebno je pohvalio rad Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj, ističući da je taj sektor svoj program rada realizovao u cjelosti, čime je doprinio razvoju opštine i privalačenju novih investitora.

Građani Bijelog Polja su zadovoljni svim onim urađenim u protekloj godini, što je najbolja potvrda uspješnog rada lokalne uprave, rekao je danas Nedžad Mehović iz Bošnjačke stranke.

“Svojim radom predsjednik Petar Smolović je dokazao da je predsjednik svih građana Bijelog Polja”, poručio je Mehović.

Sa takvim stavom Mehovića, nije se složio odbornik SNP-a, Radosav Nišavić, koji je kazao da građani nijesu zadovoljni trenutnim stanjem u opštini.

Nišavić je ukazao i na nepoštovanje Zakona o antikorpuciji, te poručio da će Socijalistaička narodna partija biti primorana da sudskim putem naplati dugovanja od Opštine Bijelo Polja, koja su namijenjena za finansiranje Opštinskog odbora SNP-a.

Odbornik SNP-a, Zoran Bošković, izrazio je nezadovoljstvo zbog nepreciznosti perioda realizacije pojedinih projekata i istakao da prioritet za ovu godinu treba da bude bezbjednost đaka škole u Tomaševu.

Zapitao je i šta je sa izdgradnjom sportsko-rekreativnih sadržaja na lokalitetu Otoka, kao i sa rekonstrukcijom Muzeja.

O Izvještaju o radu predjsednika Opštine, organa i službi loklane uprave, na današnjoj sjednici govorio je i odbornik SDP-a, Adnan Striković, koji je istakao da je vrijednost projekata koji se realizuju na teritoriji bjelopoljske opštine mnogo manja od one koja se navodi u izvještaijima, navodeći kao konkretan primjer izgradnju nove škole “Dušan Korać”.

“Realna vrijednost tog projekta je oko 2 miliona eura, iako se pominje da cifra od 5,4 miliona, a u izvještaju o radu predsjednika čak  6,5 miliona eura”, naveo je Striković.

Današnjoj sjednici prisustvovao je i Željko Đukić, predstavnik NVO, koji je kazao da je djelimično zadovoljan onim što je urađeno u protekloj godini, ali posebnu kritiku je imao na nedostatak  novih sadržaja za mlade, koji, kako je kazao, sve više odlaze iz Bijelog Polja.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE