Lutovac: Izgraditi azil za pse lutalice u Bijelom Polju, kako bi se riješio problem pasa lutalica

Bijelo Polje ima veliki problem sa psima lutalicama, kojih je sve više. Psi u Bijelom Polju sve češće napadaju ljude. Nekoliko građana je jedva spasilo sedmogodišnju djevojčicu u centru Bijelog Polja, koju je pas ujeo dva puta i vukao ulicom. Ovaj i slični slučajevi opominju da se mora riješiti problem pasa lutalica u Bijelom Polju u najkraćem roku.

Psi u Bijelom Polju se često kreću u čoporima, a neki od njih imaju razne pseće bolesti, za koje je neophodno pravovremeno dijagnostifikovanje i odgovarajući tretman, da ne bi ujedom te bolesti prenijeli na ljude.

Opštinska vlast u Bijelom Polju koju predvodi DPS je odgovorna za eskalaciju problema sa psima lutalicama i zato građani imaju pravo da je tuže za svaki ujed psa lutalice. Očigledno je da se odlazeća opštinska vlast nije bavila ovim problemom, iako je imala 4 godine i više nego dovoljno sredstava da riješi problem pasa lutalica.

Rješenje ovog problema je izgradnja azila za pse lutalice. Azil za pse omogućava da se napušteni psi zbrinu i nahrane. Veterinar i drugi zaposleni se brinu o psima u azilu, tako da oni nisu prepušteni sami sebi, kao na ulici.

Sredstva potrebna za izgradnju azila za pse lutalice nisu velika u odnosu na problem, koji se tim azilom rješava. Na primjer, izgradnja prve faze azila za pse u Beranama je iznosila 16.000 eura. Sa druge strane, na osnovu tužbi protiv opštine Bijelo Polje zbog ujeda pasa, sudovi dosuđuju odštete u iznosu od nekoliko stotina do više od hiljadu eura. Prava Crna Gora će se kao odgovorna partija i dio buduće vlasti u Bijelom Polju, nakon smjene DPS-a, zalagati za izgradnju azila za pse u najkraćem roku, kaže se u saopštenju Kristine  Lutovac, kandidatkinje  za odbornicu liste Prave Crne Gore Bijelo Polje.

Saopštenje i foto: Prava Crna Gora